Hlavní obsah

Hašek: Ve Spartě si připadám jako doma

PRAHA

Když před třemi lety fotbalový záložník Martin Hašek odcházel ze Sparty a mířil na své první zahraniční angažmá do Austrie Vídeň, v duchu se s pražským klubem loučil. Ve dvaatřiceti letech si byl jistý, že se do letenské kabiny už nikdy nepodívá. Uplynuly tři roky a všechno je jinak: pětatřicetiletý záložník se v pátek do Sparty vrátil.

Článek

"Jsem z toho všeho hodně překvapený, to je jediné slovo, které současnou situaci dokonale charakterizuje," svěřil se Hašek dnes odpoledne na Letné novinářům, když v sídle vedení klubu vyřešil všechny formality svého příchodu z Liberce.

"Moc se toho tady nezměnilo, jenom v kabině je snad nové obložení ve sprchách a také nová magnetická tabule," žertoval Hašek. "Připadám si tady skoro jako doma, jako kdybych se probudil z nějakého krátkého snu," dodal už vážněji.

Bude Martin Hašek platnou posilou Sparty?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Z pod Ještědu do Sparty po vypršení lednového přestupního přichází jako amatér, od léta mu ale zde poběží profesionální smlouva, která vyprší v červnu 2006. "To jsou všechno spíše jenom formality. Já přicházím hlavně kvůli tomu, abych zase Spartě pomohl a ona byla co nejúspěšnější."

Nepočítal s tím, že by se vrátil

Zkušený hráč má po nedávném odchodu Radoslava Kováče do Spartaku Moskva vyztužit defenzivu týmu, kterému od prosince šéfuje Jaroslav Hřebík. Právě s ním Hašek ve Spartě zažil nejlepší léta i báječné tažení v Lize mistrů v sezóně 2001/02, po kterém Hašek jako jedna z klíčových postav mužstva vyrazil na zahraniční angažmá. "Když jsem tehdy odcházel, určitě jsem nepočítal s tím, že bych se sem ještě někdy vrátil. Takové ambice jsem už neměl," potvrdil čtrnáctinásobný český reprezentant.

Hašek za tři roky po odchodu ze Sparty prošel třemi kluby: nejprve hrál v Austrii Vídeň, pak odešel do Sturmu Štýrský Hradec a loni v lednu zamířil na zkušenou do Dynama Moskva. Do ruské metropole si jej vytáhl právě kouč Hřebík, ale vzájemná spolupráce se v červenci přetrhla. Hřebík byl od mužstva Dynama odvolán a Hašek s dalšími českými hráči Martinem Zbončákem a Stanislavem Vlčkem putovali do rezervního týmu. V zimě Hašek zamířil do Liberce, kde je doma, a plánoval poklidné ukončení kariéry.

Opět pod Hřebíkem

Události v posledních dnech si ale s vyhlášeným obranářem zalaškovaly a Hašek se s Hřebíkem znovu setkává v jednom mužstvu. "Jasně, že se na spolupráci s trenérem těším, nejdůležitější je, že mě sem chtěl. Je přesvědčený, že můžu být pro mužstvo platný. Ale nejde jen o něj, těším se i na ostatní kluky," vykládal bratr slavného hokejového brankáře Dominika.

"S bráchou jsem mluvil zrovna ve čtvrtek, zjišťoval, jak vypadá momentální situace. Ale dnes jsem mu ještě ani nevolal," poukázal na poslední hektické hodiny Hašek. Kromě jiného musí zařizovat i zpětné stěhování rodiny do české metropole, Hašek chce mít totiž v Praze své blízké u sebe.

Blesková akce, která byla dotažena až dnes v dopoledních hodinách, má vyvrcholit v sobotu odpoledne. Sparta hraje ligový zápas v Českých Budějovicích a staronová posila by už měla být připravena nastoupit. "Musím se na to v hlavě co nejrychleji připravit a koncentrovat," plánoval Hašek.

Pochybnosti mi dávají pokoru

Nemá prý ani strach z toho, že by se na něm mohla projevit nerozehranost. V Rusku po odchodu trenéra Hřebíka hrál jen v rezervě a v Liberci v rámci zimní přípravy odehrál jen několik přípravných zápasů.

"Necítím se být něčím limitovaný nebo handicapovaný. Já jsem o sobě na druhou stranu pochyboval od začátku kariéry, ale to je to, co mě drží na zemi a dává mi pokoru," zdůraznil Hašek, který na jaře bude na hřiště vybíhat s dresem číslo 2. "Třeba to znamená, že dám brzo dva góly. Nebo to, že do Sparty přicházím jako druhá varianta za neuskutečněný příchod libereckého Honzy Poláka," smál se Hašek.

Reklama

Související témata: