Hlavní obsah

Fotbalová liga na podzim možná odehraje 17 kol

PRAHA

Možná až sedmnáct kol bude odehráno z příštího ročníku první ligy už během jeho podzimní části. Vyplynulo to z úterního jednání ligového shromáždění, které se uskutečnilo v pražském hotelu Praha. Liga začne 7. srpna a pokračovat bude v případě sehrání 17. kola až do 18. prosince.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Odehrání sedmnácti podzimních kol je však podmíněno postupem národního týmu na světový šampionát a také příznivým počasím, které však je v tuto roční dobu už takřka obvyklé.

Jarní liga by v případě prodlouženého podzimu nezačínala už 12. února, ale o týden později. Její konec je s ohledem na přípravu reprezentace naplánován na 13. května příštího roku, finále Poháru ČMFS se bude hrát o čtyři dny později.

Fotbalové kluby však dnes otevřely i úvahy o novinkách v organizaci profesionálních soutěží. Nepůjde ale o změnu v jejich systému. "Většina klubů stejně jako technická komise svazu se přiklání k tomu, aby se obě ligy hrály v šestnácti účastnících. Nabízí se ale úvahy, aby profesionální licence byly povinné jen v nejvyšší soutěži," nastínil možné změny svazový šéf pro profesionální fotbal Ivo Lubas. Úvahy vyvolaly potíže, do nichž se v průběhu zimy dostali Bohemians.

Přepuštění licence ekonomicky silnějším klubům

Ještě výraznější změnou s platností od nastávající sezóny by byla možnost přepouštění licence ekonomicky silnějším klubům. Nedávno s podobným nápadem přišel například olomoucký ředitel Jiří Kubíček. Teď se bude připravovat návrh, jak by to v praxi fungovalo.

"Nechceme připustit žádné kupčení se soutěžemi, celý projekt má navíc i svá velká úskalí. Kluby se dnes například shodly, že upřednostněno bude výkonnostní hledisko," řekl svazový místopředseda Jaroslav Vacek, který je současně šéfem ligy.

Znamenalo by to, že pokud by některý klub chtěl svou licenci, a tím i místo v soutěži, prodat jinému, solventnějšímu zájemci, musel by ho přednostně nabídnout klubům, které by na to měly právo na základě výsledků. Až v případě jejich odmítnutí by se dostalo na další zájemce.

Reklama