Hlavní obsah

V Německu nepotřebný Heinz chce na Letné stoupat

PRAHA

V Mönchengladbachu se ocitl na seznamu nepotřebných, nyní vypadl i z národního týmu, kde patřil k výrazným postavám posledního evropského šampionátu. Kariéra fotbalisty Marka Heinze připomínala sinusoidu a sám útočník věřil, že teď v pražské Spartě zase půjde křivka strmě vzhůru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Marek Heinz v dresu české reprezentace. Do výběru trenéra Brücknera pro kvalifikační dvojzápas s Finskem a Andorrou se kanonýr nevešel.

Článek

Přestože v úterý odpoledne ještě příchod "amatéra" Heinze na Letnou nebyl zpečetěn, samotný fotbalista věřil ve zdárný konec námluv. Ostatně na letišti už čekal i manželku, která za ním dorazila.

Nečekal, že přijde i o reprezentaci

"Opravdu doufám, že zase budu hrát fotbal. Snad se to nakonec na něčem nezadrhne a já budu moci na jaře oblékat dres Sparty," vyslovil své současné největší přání loňský král ligových kanonýrů, který tehdy v dresu Baníku nasázel 19 gólů.

Docela jej překvapilo, že se neobjevil v konečné nominaci trenéra Brücknera pro dva kvalifikační zápasy světového šampionátu s Finskem a Andorrou. "Předem jsem to fakt nevěděl a musím přiznat, že jsem z toho malinko smutný. Na druhou stranu jsem to asi měl čekat, v Mönchengladbachu jsem teď nehrával, což mi určitě uškodilo. Tréninkový výpadek však necítím, připravoval jsem se dál svědomitě," poznamenal Heinz.

Také proto, aby se do národního výběru vrátil, usiloval o návrat do české ligy. Podle informací, které měl včera olomoucký odchovanec k dispozici, jeho odchod z Německa do Prahy závisel na administrativních záležitostech. "Víc nevím, snad se jedná o nějakou registraci. Doufám, že nakonec se to povede dotáhnout, když už jsme tak blízko," říkal.

Sparta ovšem nebyla zprvu jediným zájemcem o Heinzovy služby, nejdříve oslovila jeho manažera Pavla Pasku mateřská Olomouc. "Ano, tyhle dva kluby se mnou byly v úzkém kontaktu. Měl jsem ještě nějaké další telefonáty, ovšem o konkrétních možnostech jsme se bavili opravdu jenom se Spartou a Sigmou," přiznal bez vytáčení Heinz.

Budoucnost v otaznících

S útočníkem byl podle informací Práva ve spojení rovněž ostravský Baník, ovšem jeho posledního českého zaměstnavatele, stejně jako vzápětí Hanáky odradil záměr Heinze v létě znovu zkusit štěstí v cizině. "Moje stanovisko v tom ale vůbec definitivní není. Ještě bych si rád vyzkoušel zahraniční štaci, i když už určitě ne v Německu, na druhou stranu si teď umím představit, že bych dva tři roky hrál českou ligu," nechal se slyšet.

Otázkou ale je, jak se k celé záležitosti postaví Mönchengladbach. S českým forvardem sice nizozemský kouč Borussie Dick Advocaat nepočítal a v zimní přestávce si přivedl pár zvučných posil v čele s útočníky Sonckem a Elbrem, ovšem loni v létě vysázelo vedení klubu za tehdejšího střelce Baníku něco kolem dvou miliónů eur a rozhodně by manažeři Borussie promrhanou investici těžko vysvětlovali, pokud by nedostali část peněz zpět.

Heinz už se ze všeho poučil, a tak raději příliš nehledí do budoucnosti. Zažil totiž během kariéry v několika měsících veliké vzestupy, ale pak o to tvrdší pády. "Už se k angažmá v Mönchengladbachu nechci příliš vracet. Napsalo se o tom hodně. Mojí prioritou je teď být čtyři měsíce doma a znovu hrát fotbal pro lidi. Proto pevně věřím, že nakonec budu moci nastupovat za Spartu a víc se předvést fanouškům u nás," usmál se Heinz.

Reklama

Související témata: