Hlavní obsah

Liberec mohl na Letné i vyhrát, poškodil ho i sudí Helebrant

PRAHA

Zřejmě dosavadní nejlepší zápas jara se hrál v sobotu odpoledne v promrzlé Toyota Areně. O největší rozruch se však v negativním slova smyslu staral sudí Luboš Helebrant, jehož výkon byl tragický. Hostům odepřel nejméně dvě penalty, domácí jednu.

Foto: Sparta Praha

Hrdinou Sparty byl brankář Jaromír Blažek - ilustrační foto.

Článek

"Cítím obrovský vztek a bezmoc. Poprvé za půl roku, co jsme v české lize, hovořím o rozhodčím. Neposoudil v náš prospěch čtyři sporné situace v šestnáctce domácích, penaltové. Vše pískal pro Spartu. Tím ji ale rozhodně nepomáhá on ani jiní sudí. Sparta se pak v Lize mistrů setkává s jiným způsobem řízení zápasů. U nás mají rozhodčí na Spartu zkrátka jiný metr," kritizoval oprávněně Helebrantův výkon kouč hostí Stanislav Griga a bylo na něm znát i to, že se mu tato slova jako bývalému sparťanovi neříkají lehce. Lídr ligy takovou "pomoc" od sudích nepotřebuje, skutečně mu spíš škodí, i kdyby měl v sobotu prohrát.

"Sudí měl pískat i penaltu v náš prospěch. Po trestném kopu Poborského jeden hráč ve zdi zvedl ruku a od ní míč jasně změnil směr," přidal další chybu sudího trenér Sparty Jaroslav Hřebík.

Homola se přiznal, Pospíšil hodně zuřil

Nejjasnějším penaltovým zákrokem byl pokus Pospíšila o průnik mezi dvěma obránci v 55. min. "Posunul jsem si míč, ale Homola mi přišlápl nohu. Byla to jasná penalta. Překvapilo mě, že jsem dostal žlutou. Takhle se píská jen na Spartě," ulevil si letenský odchovanec Michal Pospíšil. V tomto případě měl pravdu, ale když oblékal její dres, tak si na takové momenty nestěžoval...

"Nebyl to žádný penaltový zákrok, ale kontakt tam byl, to ano. Dal si nohu přede mne. Když sudí zapískal, hrklo ve mně. Bál jsem se, že to bude penalta," přiznal Jiří Homola, jemuž sobotní zápas nevyšel a patřil spolu s Johanou k největším slabinám Sparty. Utkání se moc nevyvedlo ani Haškovi. Hřebík po utkání přiznal, že... "Obrana dělala až moc chyb, byla pod silným tlakem, hrál na ni kvalitní soupeř, ale je znát i její nesehranost"

Hrdinou jubilant Blažek, šokovaný střelec Zelenka

Brankář Jaromír Blažek nastoupil v sobotu ke svému 250. ligovému zápasu a stal se jedním z hrdinů zápasu. Především Slepičkovi chytil dvě stoprocentní gólové šance... "Při té první přemýšlel až moc dlouho. Měl čas, mohl si to připravit, toho jsem využil. Před druhou dostal dobrou přihrávku od Pospíšila. Vystřelil i dobře, ale byl jsem tam včas a měl i dost dlouhou nohu, takže jsem míč vyrazil do vzduchu. Na nájezdy neexistuje jednotný recept, každý je jiný a musím jinak reagovat," popsal oba momenty gólman Sparty.

Nejlepším střelcem jara nejen v dresu Sparty je Lukáš Zelenka. V sobotu dal už čtvrtý gól, takže má průměr branky na zápas... "Míč mi parádně sedl, tak jsem ho napálil a bylo to. Jsem z toho trochu vyjukaný a v šoku, jak mi to tam na jaře padá. To je ohromný nezvyk, nikdy se mi nic takového nestalo. Já nejsem žádný střelec, ale je pravdou, že jsem na tom dobře psychicky. S každým gólem stoupá sebedůvěra. Tohle vítězství bylo v cestě za titulem moc důležité, teď už to snad ani nejde prohospodařit."

Reklama

Související témata: