Hlavní obsah

Lička: Jsme teprve v polovině cesty

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace do jedenadvaceti let je na nejlepší cestě k vítězství ve třetí kvalifikační skupině mistrovství Evropy. Svěřenci trenéra Wernera Ličky urazili jen polovinu cesty, ale zatím na ní neztratili ani bod a inkasovali jediný gól, což je brilantní bilance.

Foto: PRÁVO

Werner Lička

Článek

Zápas s Rakouskem sice nebyl takovou exhibicí jako předchozí duel v Nizozemsku, ale šest bodů z veledůležitého dvojzápasu je nejdůležitějším měřítkem. Při pětibodovém náskoku na čele tabulky je český tým prakticky jednou nohou v baráži, z které vede cesta na ME, následně na olympijské hry. "Máme solidní základ, ale jsme teprve v polovině cesty," varuje trenér mladíků Werner Lička.

Nemaluje čerta na zeď, ale připomíná, že zápasy v Bělorusku a v Rakousku nebudou jednoduché. "Hrát v Minsku je vždy složité i s ohledem na podmínky," říká trenér a jedním dechem dodává: "Podcenit nesmíme ani momentálně poslední Moldávii, s kterou hrajeme v červnu. A Nizozemsko, jež hostíme na závěr celé kvalifikace, je na hřištích soupeřů lepší než doma. A stále ho řadím k největším konkurentům, přestože je momentálně čtvrté."

Velmi si pochvaluje skutečnost, že ve hře se začínají projevovat známky sehranosti. "Získali jsme jisté automatismy. Zejména jsme ustálili čtveřici v obraně," pochvaluje si Lička spolupráci defenzivního kvarteta.

Trenér věří v lepší produktivitu

Naznačuje, že i nadále hodlá sázet na hráče, kteří se mu osvědčili. "Polák s Plašilem si na hřišti vyhoví, jejich spolupráce je velmi dobrá. Týká se to i dalších borců, kteří nastupují společně v jednom klubu nebo se znají z předchozích mládežnických reprezentačních výběrů," připouští Lička a poukazuje na sílu dvojice Svěrkoš-Mario Lička. "Čím více zápasů hráči odehrají v nezměněném složení, tím mají souhru zažitější," je přesvědčen trenér.

Rovněž jej těšilo, že se hráči v souboji s Rakouskem nepoložili po vyrovnávací brance. Před dalšími boji věří ve zlepšení produktivity. "Tentokrát byla účinnost ofenzívy horší," podotkl Lička, jenž si pochvaluje sebevědomí týmu, které s úspěchy roste.

"Cílem je získat medaili na mistrovství Evropy," dokumentuje slova trenéra záložník Filip Trojan. Útočník Mario Lička hovoří ve stejném duchu: "Teď by byla hloupost ztratit vítězství ve skupině. Nejsme hloupí, neusneme na vavřínech. Velmi dobře si uvědomujeme, co je ve hře."

Reklama