Hlavní obsah

Sparta má narýsovanou cestu k vítězství v lize, věří Chovanec, poslední letenský titulář

Praha

Návrat domů si pořádně užil. V ochozech tréninkového centra na Strahově se postavil vedle Jiřího Novotného a Luďka Straceného, mezi zápasy stačil spolu s prezidentem „Ruži“ vyřídit talentovanému Adamu Zreľákovi let do Izraele, kde ho otestuje CSKA Moskva. Svojí Spartě však Jozef Chovanec tentokrát nefandil. „Jsem přece profík a pracuji teď pro Ružomberok,“ poukázal viceprezident pro sport slovenského klubu. Jedna z letenských fotbalových osobností sledovala ve vzájemném dvojutkání výhru Sparty 3:0 a remízu 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Viceprezident Ružomberku Jozef Chovanec (druhý zleva) sleduje přípravné utkání svého týmu se Spartou na Strahově. Vpravo bývalí hráči Sparty Jiří Novotný (v šedivé čepici) a Luděk Stracený.

Článek
Fotogalerie

Stále si udržujete přehled o Spartě. Jak se vám v zimních přípravných duelech na Strahově líbí?

Má příjemnou přípravu a zpříjemňuje si ji i příjemnými výsledky... Hraje s chutí, líbila se mi hned v prvním utkání na přírodní trávě s Viktorkou Žižkov.

Vyhraje tedy konečně mistrovský titul?

Já jsem vlastně její poslední titulář, že jo? (smích) Třeba jim přinesu štěstí, že jsem tady byl... Dávají hodně gólů, jen aby jim to vydrželo. Radost mi dělají hráči, co jsem měl pod sebou. Nastupují - a hrají dobře.

Před dvěma lety jste jako trenér Spartu předával po podzimu s šestibodovým náskokem, ani to jí ovšem na titul nestačilo. Co letos pět bodů na Plzeň?

Vzhledem k losu si myslím, že pokud vyhraje první tři jarní kola, už by na 80 procent měla titul vyhrát. Ve třetím kole má doma Plzeň. Kdyby jí porazila a zvýšila náskok na osm bodů, to už by myslím mužstvo zvládlo.

Myslíte, že je silnější než dřív?

Z mého pohledu je největší posilou Bořek Dočkal, který zvedl kvalitu hry i mužstvo samotné. Je to rozdílový hráč, dává tomu klid i kvalitní finální fázi. A je to znát.

Tým je ale hodně mladý.

Samozřejmě, z mého pohledu se teprve vyvíjí a ještě není hotový. Na rozdíl od Plzně, která získala tituly se zkušenými hráči. Sparta se stabilizovala a jde o to, aby hráči ještě zůstali. V minulosti se dobří hráči vždycky prodali. Teď vedení vyšlo trenérovi vstříc. Přivedlo mu hráče, které chtěl, de facto nikdo neodešel. Je to narýsované, připravené, všechny atributy by měly směřovat k mistrovskému titulu. V minulosti to tak nebylo, vždycky probíhaly velké změny.

Pokud Sparta titul získá, věříte, že dokáže jako Plzeň dokráčet také do ligy mistrů?

To je ještě daleko. Základem je titul - a ten vám ještě Ligu mistrů nezaručuje. Teď vidím šanci tak 50 na 50. Většinou jsme byli jen kritizovaní, ani postup do jarní části Evropské ligy neměl velký ohlas. Cení se jen Liga mistrů. Nejdřív musí Sparta získat titul, pak se uvidí, co dál. Záleží na řadě věcí, včetně losu. Určitě je výhoda, když má mužstvo zkušené hráče. Když jsme byli tepaní za vyřazení s Žilinou, museli jsme hrát s Krejčím či Kadeřábkem, kteří ještě zkušenosti neměli. A také Plzeň poznala, že v pohárech je rozdíl ve zkušenostech znát.

Reklama

Související témata: