Hlavní obsah

Po krachu valné hromady sílí snaha osamostatnit první ligu

PRAHA

Krach páteční valné hromady Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) znovu vrátil do hry snahu řady klubů o osamostatnění první ligy. Největší zastánce této myšlenky, teplický ředitel František Hrdlička, připravuje s některými kolegy založení České asociace profesionálních klubů, která by projekt zastřešila. Liga by měla působit v rámci ČMFS, ale měla by více pravomocí než nyní.

Článek

Hrdlička o osamostatnění ligy mluví již několik let, ale dlouho nemohl najít výraznější podporu. Po pátečním průběhu valné hromady se mu prý ale začínají ozývat další kluby, jejichž funkcionáři věří, že osamostatnění profesionálního fotbalu vyřeší současnou patovou situaci. Pak by se podle jejich mínění zvýšila možnost domluvit se na šéfovi svazu, který by se stal spíše reprezentativní osobou pro zahraničí.

Měla by se první liga osamostatnit?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Hrdlička základní rysy projektu nastínil před nedělním ligovým zápasem Blšany - Teplice. "Ukázalo se, že je nutné od sebe oddělit profesionální a masový fotbal. To není nic proti amatérským soutěžím, protože obě skupiny se vzájemně potřebují. Je však potřeba, aby všechny profikluby měly stejné právo rozhodovat, což při současných pravomocích výkonného výboru není možné," tvrdí Hrdlička a poukázal na řadu západoevropských soutěží, kde podobný model úspěšně funguje.

Teplický šéf uvedl, že samostatnost ligy v žádném případě nemá vést k jejímu odtržení od ČMFS. "To ani nejde, vše musí být podle platné legislativy UEFA pod křídly dosavadního svazu. UEFA ale neurčuje, jak si která země upraví strukturu soutěží," řekl Hrdlička.

Aktivitu profesionálních klubů se chystá v nejbližší době rozhýbat. "Představuji si, že do dvou, případně tří týdnů by se uskutečnila schůzka, kde bychom projednali první konkrétní kroky," prohlásil Hrdlička. Se svým plánem nehodlá otálet také proto, že na rozdíl od minulosti už cítí podporu několika moravských klubů.

Reklama