Hlavní obsah

Srdce vyhrálo nad rozumem, vysvětluje Komňacký, proč se hnal do záchranářské šlamastyky s Baníkem

Ostrava

Po předčasném podzimním konci na trenérské lavičce Jihlavy se mu docela ulevilo. Zkušený kouč František Komňacký nijak netajil, že záchranářské boje mu nejsou zrovna dvakrát po chuti. Na Vysočině měl smlouvu podepsanou až do června, takže ho vůbec nic nenutilo, aby se hnal za dalším angažmá. A navíc do klubu namočeného ještě víc než Jihlava. „Srdce vyhrálo nad rozumem,“ vysvětluje Komňacký, proč se ostravskému Baníku na půldruhého roku upsal a na jaře s ním bude válčit o ligové přežití.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Trenér František Komňacký do nového angažmá spěchat nemusel, ale cítil povinnost Baníku pomoci.

Článek

Jarní liga startuje už za necelý měsíc a Baníkem dál prochází hráči jako na běžícím pásu. Estonci, Lotyši, Albánci, Brazilci. A vy přitom pořád voláte po posílení a zkvalitnění kádru...

Asi jsme na našem sítu nastavili dost velká oka, takže hráči jimi propadávají a my hledáme a zkoušíme dál. Nechci totiž, aby na Bazaly přicházeli fotbalisté, o nichž nebudu přesvědčený, že by nám skutečně pomohli. Na opravdové posily proto dál čekáme.

Několik nových zahraničních akvizic už ale přece jen na Bazalech zůstalo. Třeba Brazilec Azevedo, třeba Estonec Lindpere nebo lotyšský reprezentant Sinělnikovs...

Oba hráči z Pobaltí by se mohli dostat do základní sestavy a stát se oporami pro jarní boje o záchranu. Ale počkám si, až u nás budou opravdu zaregistrovaní.

Co si od nich slibujete? Jakým přínosem pro Baník by se měli stát?

Třiadvacetiletý Sinělnikovs ze Skonto Riga by mohl vyřešit problémy na levé straně obrany, dvaatřicetiletý Estonec Lindpere by se zase díky zkušenostem nabíraným na štacích v Norsku, Bulharsku, ale hlavně v americkém New York Red Bulls mohl stát přínosem pro středovou řadu.

Přestup brazilského mladíka Azeveda, kterého jste si vyhlédli ve druholigovém slovenském Bardejově, už do konce dotažený je. I posilu pro ofenzivu tudíž máte...

V přípravě na mě udělal dojem dobrým pohybem, dynamikou, rychlostí a slušnou technikou. I střílet góly dovede, což dokazoval v Bardejově, kde dal ve druhé slovenské lize deset branek. Přesto tlačím na vedení, aby přivedlo ještě alespoň jednoho hrotového útočníka, který bude schopen podstupovat souboje, vázat na sebe protihráče, rvát se v soupeřově šestnáctce a dávat góly. A nemusí jít nutně o cizince...

Všechno zatím nasvědčuje tomu, že největší posilou se asi stane Gruguš, který se vrátil z hostování v druholigovém anglickém Boltonu. Nakolik se na něm projevují zkušenosti, které během ročního působení na ostrovech nasbíral?

Příjemně mě překvapilo, že se vrátil v lepším stavu, než když do Boltonu odcházel. Fotbalově dospěl, svou povahou a přístupem by mohl být jedním z hráčů, kteří Baníku na jaře pomohou.

Po nuceném podzimním odchodu z Jihlavy jste se nechal slyšet, že boje o záchranu vám moc po chuti nejsou, přesto jste se upsal Ostravě, která má starostí s ligovým přežitím ještě víc. Proč jste změnil tak rychle názor?

Nemusel jsem. V Jihlavě jsem měl smlouvu až do června, takže jsem mohl skutečně ležet někde u bazénu a mohl si odpustit šlamastyku, jež mě na Bazalech čeká. Jenže nakonec vyhrálo srdce a nikoli rozum.

Ve vašich letech?

Právě, teď si také říkám, zda jsem udělal dobře. Mám už věk na to, abych se věnoval spíš vnoučatům, zahrádce a rybaření, než fotbalu. Jenže já cítil povinnost Baníku pomoci. Před deseti lety jsem na Bazalech dostal šanci jako na české poměry neznámý kouč a i díky zisku mistrovského titulu mně poskytnutá příležitost dopomohla k trenérskému renomé. Proto jsem vstoupil do záchranářské řeky, kterou v lásce právě dvakrát nemám. Dluhy se však mají splácet.

A splatíte ho?

Budu se snažit, aby černý Petr na Bazalech nezůstal. Když se to podaří, budeme všichni spokojeni. Ale čekají nás nervy... Liga je u dna tabulky obrovsky vyrovnaná, takže to bude boj nikoli jen o každý bod, ale i každý balón.

Reklama

Související témata: