Hlavní obsah

Na zimu si zvykám a pivo nepiju, tvrdí sparťanský obránce Costa

Jerez/Praha

Jako rodilý Afričan nemá sparťanský fotbalový obránce Costa Nhamoinesu (28) zimu rád, proto přivítal, když Sparta odjela na soustředění do španělského tepla. V rozhovoru pro Sport.cz se také svěřil, že nepije alkohol, tedy ani pivo, ale na české kuchyni si pochutná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Praha Costa (vpředu) během utkání v Jihlavě.

Článek

Téměř celý prosinec jste strávil doma v Zimbabwe. Jaký byl návrat zpět do chladné České republiky?

V Zimbabwe jsme měli asi třicet stupňů Celsia, takže si to dokážete představit… První dny bylo naštěstí relativně teplo i v Praze, to byl ráj. Jenže pak začalo mrznout a napadl sníh. Ještě, že jsme odjeli na herní soustředění do Španělska. Přechod z tepla do zimy, navíc během jediného dne, má samozřejmě na organismus každého velký dopad. Cítil jsem se o něco více unavený, měl jsem rýmu. Ale podobných zimních návratů do Evropy jsem absolvoval několik, takže si zvykám.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Už se po návratu z Afriky necítíte tak bídně jako dřív?

Určitě. Když se ohlédnu zpátky, bylo to o mnoho horší. První týden dva po cestě zpět do Evropy, v té době konkrétně do Polska, jsem se necítil vůbec dobře. Byl jsem nemocný, bez síly. I nyní mi sice pár dní nebylo nejlépe, ale vypořádal jsem se s tím.

Bral jste tedy v lednu více vitamínů a vyhýbal se společnosti, aby na vás třeba ostatní nepřenesli nějakou nemoc?

Bavíme se o věcech, které jsou pro mě jako pro sportovce normální. Beru vitamíny, starám se o svoje tělo, hodně odpočívám. Pokud vím, že je hodně lidí nemocných, nechodím příliš na veřejná místa. Není to tedy tak, že bych něco dělal v zimě výrazně jinak.

Ovlivňuje chladné počasí vaši náladu?

Ne, to se nestává. Zase bychom to neměli přeceňovat, jde jen o změnu počasí a teploty. Ano, v Česku nebylo tolik sluníčka, teplota byla mnohem nižší než v Zimbabwe, ale to neznamená, že bych musel bojovat s depresemi. Není nutné si při tréninku představovat, že v tu stejnou chvíli chodí moje rodina u nás po městě jen v tílku a trenýrkách.

Zimní přípravy v Polsku, Česku nebo například v Rusku jsou hodně dlouhé a specifické. Jak se vám tenhle model zamlouvá?

Upřímně, je to náročné období. Jenže jsme profesionálové a musíme se přizpůsobit. Tréninkovou zátěž, kterou absolvujeme v zimním přípravném období, zkrátka potřebujeme. Problém je občas s terény, bohužel musíme část přípravy absolvovat na umělém povrchu, což není pro nikoho optimální. Na druhou stranu se o to víc těšíte na herní soustředění do tepla. Ve španělském Jerezu máme skvělé připravené tréninkové plochy.

Podzim ve Spartě vám vyšel báječně, očekával jste to?

Nepřišel jsem s tím, že bych něco očekával. Byl jsem zkrátka odhodlaný ukázat, co umím. A věřím, že jsou se mnou trenéři, spoluhráči i fanoušci spokojení. Cítím poměrně pozitivní odezvu, z toho mám velkou radost.

Sparta vede Gambrinus ligu o pět bodů. Čeho se musí vyvarovat, aby nepřišla o titul?

Musíme se soustředit jenom sami na sebe, neměli bychom se rozptylovat pohledem na tabulku a řešit, jak jsou na tom naši konkurenti. Pokud dáme do všech zápasů na jaře sto procent, úspěch by měl přijít. Tomuhle týmu věřím.

Který z hráčů ze sparťanské kabiny je vám nejblíž?

Snažím se komunikovat opravdu s každým. Všichni kluci v kabině jsou moji spoluhráči, parťáci. Jeden pro druhého bychom měli být důležití. Pokud bych měl přeci jen zmínit jedno jméno, byl by to Ondra Švejdík. On je velmi inteligentní kluk, mám rád způsob jeho uvažování. Navíc mluví výborně anglicky, takže nemáme problém se dorozumět. Ano, učím se česky, hodně věcem rozumím, snažím se i sám česky mluvit, ale v angličtině jsem mnohem dál. A zmíním ještě Kamila Vacka, to je taky příjemný kluk. Skutečně však nedělám rozdíly, ve sparťanské kabině se cítím moc dobře.

Jak vám chutná pivo a tradiční česká jídla?

Odpověď na první část otázky je hodně jednoduchá. Nepiju žádný alkohol, tedy ani pivo. Vím, že jste na něj strašně hrdí, lidé se mě ptají, zda už jsem ochutnal a že ho musím pochválit. Ale já se vždy omluvím a nenapiju se. Jen Kamil Vacek, který mě zve na svoji svatbu, si ze mne dělá neustále legraci a říká mi, že na jeho svatbě se budu muset alespoň trochu napít…

A tradiční česká kuchyně?

Některé pokrmy jsou tady podobné jako u nás, například kuře. To je moje vůbec nejoblíbenější jídlo. Jednou za čas vyrazím do tradiční české restaurace a pochutnám si.

Věříte, že by vám kvalitní výkony ve Spartě mohly vynést místo v reprezentaci Zimbabwe?

Téměř všude na světě je velmi těžké propracovat se do národního mužstva, Zimbabwe není výjimka. Ale věřím tomu, že pokud budu pravidelně nastupovat za Spartu a odvádět dobré služby, šanci mám. Už jen fakt, že jsem součástí prvního týmu Sparty, která má velkou historii a ve světě velký zvuk, o mých kvalitách hodně vypovídá. Pokud bych šanci v reprezentaci dostal, nebyla by to dobrá vizitka jen pro mě, ale i pro můj klub. Byl bych hrdý. Vždyť jsem o tom snil jako malý kluk, když jsem si s kamarády kopal na ulici.

Reklama