Hlavní obsah

Na jarní šlágr Sparty s Plzní zahraničního sudího nepovoláme, prozradila šéfka arbitrů Damková

Plzeň

Jako rozhodčí dosáhla Dagmar Damková (39) úžasných úspěchů. Rozhodovala finále téměř všech ženských vrcholných soutěží. Stala se také první ženou v komisi rozhodčích UEFA. V roli šéfky českých rozhodčích to ale rozhodně nemá lehké, jak vyplývá z rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéfka komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damková (vpravo).

Článek

Půjde rozhodcovský sbor do jara s nějakými personálními změnami?

Listina se vždy mění až po konci sezóny, takže žádné změny před její jarní částí nechystáme.

Vaše argumentace, proč nezveřejňovat tresty rozhodčím, je logická. UEFA to však nenařizuje, nýbrž doporučuje. Neobáváte se, že tradiční česká podezíravost nadělá víc škody než užitku?

Naše argumentace se opírá především o zkušenosti z ostatních evropských zemí, kde se také tresty nezveřejňují. Je to běžná věc a nikdo takové právo komisím v zahraničí neupírá. Nicméně všichni dodržují pravidla UEFA, což znamená „nezveřejňovat". Tuto praxi jsme ověřovali také u kolegů na Slovensku, ve Švédsku, v Německu či Anglii, Turecku, Nizozemsku a ještě několika dalších zemí. A upřímně: jediní novináři, kteří se po tom pídí, jsou ti čeští. Ani v rámci FIFA a UEFA, při pohárových a mezistátních zápasech i vrcholných turnajích se omezení delegací veřejně nekomunikují.

To jim ale nemůžete mít za zlé...

Vnímáme všeobecnou poptávku a tlak médií, ale také nechápeme, proč je zveřejňování trestů téměř alfou a omegou našeho fotbalu. Kdo byl  vnímavý, tak vždy mohl podle nominací zpětně usoudit, zda rozhodčí za svůj prohřešek pykal.

Takže bude pokračovat podzimní mlčení?

Komise se rozhodně nehodlá nijak uzavírat, chceme být více otevření a jsme připraveni otevřeně hovořit o sporných situacích či případných chybách. Jedním z důkazů byl také pravidlový seminář na konci ledna, uspořádaný právě pro potřeby médií. S PR oddělením fotbalové asociace nyní pracujeme na stanovení nového systému komunikace a potřebných výstupů, které uspokojí média i veřejnost.

Jak by měly vypadat slibované rozbory sporných situací?

To je právě ještě v řešení. Ale prioritou je, aby to bylo ke spokojenosti všech.

Na podzim došlo k několika velmi sporným situacím. Zastavení útoku jihlavského Harby, neodpískané či naopak sporné penalty ve prospěch Plzně a nejméně jedna odpuštěná proti Spartě. Byly chybné výroky skutečně potrestány?

Komise řešila všechny sporné situace a momenty z utkání Plzně či Sparty nebyly výjimkou. A pokud dospěla k názoru, že rozhodčí pochybil, jednala podle toho.

Loni na jaře řídil zápas Sparty s Plzní zkušený německý sudí Wolfgang Stark. Zvažujete na jejich vzájemný zápas opět pozvat zahraničního rozhodčího?

Již několikrát jsem zmínila, že minulou sezónu šlo o výjimečný případ daný okolnostmi, a proto jsme jako komise sáhli k tomuto řešení. Myslím tím povolat zahraničního rozhodčího. Pokud jste si všimli, tak na podzim duel mezi Spartou a Plzní odřídil český rozhodčí Radek Příhoda - a výborně. O tom se už však nepsalo...

Podle jakého klíče vůbec nasazujete rozhodčí k zápasům?

Jde o interní záležitost komise rozhodčích.

Pavel Královec se na světový šampionát nedostal. On sám ale říká, že jeho čas přijde. Jaké je jeho postavení z pohledu evropské rozhodcovské komise?

Pavel Královec je v elitní skupině rozhodčích UEFA a ve svých 36 letech má velkou perspektivu. Dokazuje to při pravidelném nasazování na zápasy Ligy mistrů či Evropské ligy. Pavel za sebou už má účast na OH v Londýně, jako čtvrtý rozhodčí působil na předloňském mistrovství Evropy. Jeho účasti na MS v Brazílii jsme dávali minimální naděje, šanci dostalo jen devět evropských rozhodčí a nevešli se mezi ně například velmi respektovaní sudí, jako Francouz Lannoy či Maďar Kassai, který má za sebou finále Ligy mistrů, finále olympiády či semifinále mistrovství světa před čtyřmi roky v JAR. Pavel má tedy vše před sebou."

Na podzim se objevily hlasy, že nemáte na českou komisi rozhodčích, ale ani řídící komisi pro Čechy čas, a řídíte ji ze zahraničí. Nelitujete, že jste přijala tolik funkcí?

Nevím, kdo to říkal, ale zřejmě ten, kdo nemá nejmenší tušení o fungování komise. Ta se skládá z několika členů a ne pouze z předsedy či předsedkyně. Každý má na starosti vlastní svěřený segment, za nějž je zodpovědný. Tyto kolegy jsem si vybrala, neboť jim maximálně důvěřuji a myslím, že vše funguje tak, jak má. Je pravda, že kvůli svému vytížení v komisi rozhodčích UEFA musím absolvovat řadu pracovních cest či seminářů do zahraničí, v případě mé neúčasti mě pak zastupuje místopředseda Miroslav Tulinger. Navíc žijeme ve 21.století, kdy vás technika zastihne téměř kdekoliv. My jako komise jsme schopni pracovat „na dálku", což je běžné skoro všude na světě.

Nejednou jste v našich rozhovorech řekla, že rozhodcovský sbor pro nejvyšší domácí soutěže je třeba obměnit. Máte vyhlédnuté další kandidáty, popřípadě kde získáváte na jejich výchovu prostředky?

Ano, máte pravdu, to jsem řekla hned na začátku, kdy jsem byla do funkce zvolena. Pozorný člověk opět mohl postřehnout, že od té doby došlo k výměně třiceti procent rozhodčích, což není malé číslo. Nyní už k tak razantní obměně docházet nebude. Je na komisích rozhodčích Čech a Moravy, aby vybraly ty nejlepší, které mají k dispozici a dále se soustředily na přípravu dalších adeptů do budoucna. Výchova začíná už od okresní úrovně, pokračuje přes kraj až do celostátních soutěží. Pro všechny tyto oblasti pořádáme vzdělávací programy rozhodčích, na které získáváme prostředky díky konvenci UEFA.

Reklama