Hlavní obsah

Fotbalový Baník obrátil kádr vzhůru nohama, ale věří v záchranu

Ostrava

Záchrana a konsolidace týmu je ideální spojení v představách fotbalové Ostravy před zahájením jarní prvoligové sezóny. Baník po podzimu okupuje předposlední místo s minimální ztrátou na střed tabulky. Do rozhodující poloviny ročníku vstupuje už jako klub jediného vlastníka, kterým po odchodu Libora Adámka zůstal Petr Šafarčík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Baníku Ostrava František Komňacký.

Článek

Baníku přišel na pomoc kouč posledního ostravských mistrů z roku 2004 František Komňacký a zkušený stratég v zimě kádr doslova převrátil naruby. Bazaly opustilo dvanáct hráčů: jen s nejlepším střelcem Vojtěchem Engelmannem (Dukla Praha), Antonínem Fantišem (Jablonec) a Jakubem Rolincem odešla větší polovina čtrnácti podzimních gólů.

Ostrava se vzdala i Jana Hableho (Hradec Králové), Dominika Krauta (Příbram), Vladana Milosavljeva (Levadiakos), Benjamina Vomáčky (Třinec), Martina Lukeše nebo Lukáše Droppy. "Rozhodli jsme se k výrazné obměně kádru, chceme hrát trošku jiným stylem a tomu jsme přizpůsobili výběr nových hráčů. Započali jsme budování nového kádru, který by měl být budoucností klubu, a samozřejmě věřím, že takovým prvním krokem bude záchrana, pokud možno bez velkých nervů. Ale uvědomujeme si, že jaro bude obrovsky náročné," řekl trenér František Komňacký.

Z devíti nováčků se na místo v základu zatím zřejmě mohou těšit jen dva: navrátilec z hostování v anglickém Boltonu Ján Greguš a rychlonohý krajní záložník Vojtěch Štěpán, kterého klub s Hradcem vyměnil za Hableho.

"Příchozí hráči mají předpoklady být platnými posilami"

"Štěpán je rychlostní typ na křídlo, který v přípravě naznačil své schopnosti, totéž platí o Gregušovi. Hráči, kteří přišli, mají předpoklady být platnými posilami," řekl Komňacký. Nejlepší střelec zimní přípravy Michael Krmenčík, který přišel na hostování z Plzně, první zápas proti svému kmenovému klubu naopak patrně prosedí na tribuně.

Klub v zimě posílili také estonský záložník Joel Lindpere a lotyšský obránce Alans Sinělnikovs, kteří však kvůli zdravotním problémům Komňackému hned tak k dispozici nebudou.

Baník už jde do jarní části jako klub jediného většinového vlastníka, kterým je Petr Šafarčík a jeho společnost PAM market. Podle Šafarčíka se pracuje na příchodu nových akcionářů. "Jsme v jednání s několika subjekty a věřím, že do konce této sezóny by ve strukturách klubu mohlo dojít k dalším změnám," doplnil Šafarčík, podle nějž má klub rozpočet do konce ročníku pokrytý.

Reklama

Související témata: