Hlavní obsah

Kouč ho přemlouval, aby nastoupil. Olomoucký Argentinec se dvěma pasy nakonec dal dva góly

Olomouc

Na hřiště se mu vůbec nechtělo, nakonec ale pětadvacetiletý Argentinec se slovenským a italským pasem David Alberto Depetris trenéra Psotku přece jen poslechl. Proti Slavii nastoupil a při premiéře na české ligové scéně ji dvěma góly sestřelil. A to se přitom upsal Olomouci pouhých čtyřiadvacet hodin před utkáním.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Marcel Gecov ze Slavie (druhý zprava) a olomoučtí (zleva) David Alberto Depetris, Adam Varadi a Abdoulaye Fall v utkání 17. kola Gambrinus ligy.

Článek

„On je totiž hodně sebekritický, takže jsem ho musel vysloveně přemlouvat, aby šel hrát. Sám mě totiž upozorňoval na rezervy a nedostatky, které má, neboť vlastně neabsolvoval žádnou přípravu," potvrzoval kouč Hanáků Zdeněk Psotka, že s nasazením nové akvizice hostující v Sigmě jen do léta to nebylo jednoduché.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Ale vždyť to je pravda. V Turecku mě nový kouč druholigového Rizesporu moc v oblibě neměl, takže jsem se nemohl s mužstvem ani připravovat. Trénoval jsem sám, žádný zápas jsem už hodně dlouho nehrál, proto jsem nevěřil, že bych mohl nastoupit od začátku a vydržet téměř celé utkání," přitakával rodák z argentinského San Jorge, kterého si Olomouc vyhlédla už před třemi lety, když působil v Trenčíně a v přípravě dal právě Hanákům tři góly.

Trenérův telefonát k domluvě stačil

„Já ho sleduji na Slovensku už čtyři pět let. Navíc když jsem trénoval Senici, stal se David v loňské sezóně v Trenčíně s šestnácti góly nejlepším střelcem slovenské ligy. Když jsme proto zjistili, že je v Turecku navzdory smlouvě datované ještě na dva a půl roku odstavený na vedlejší koleji, zvedl jsem telefon a domluvili jsme se," líčil Psotka, jak jeho tým ke střelci přišel.

„S olomouckým mužstvem jsem si nestačil ani pořádně zatrénovat, takže popravdě řečeno ani nevím, jak se někteří hráči jmenují. Ale když máte kolem sebe dobré fotbalisty, stačí prohodit pár slov a vběhnout na trávník. Dál už to těžké není," nedělal Depetris žádnou vědu, že se s domácími hráči vůbec neznal.

Olomouc se totiž s Turky dohodla na hostování až v pátek, neboť Rizespor i Depetris si z nabídek ze Slovenska, Turecka, Španělska i Čech vybírali. Zájem o něho totiž měla Zaragoza, stejně jako třeba Žilina, ozvaly se i polské kluby, přihlásili se Hanáci.

„Těžké rozhodování. Jeden den jsem od funkcionářů Rizesporu slyšel, že mě klub pustí, druhý den ale bylo všechno jinak. Nakonec Turci souhlasili s hostováním," líčil Depetris transferové peripetie a dodával, že ho přesvědčil telefonát s trenérem Psotkou, jehož znal ze slovenského angažmá.

„Trenčín se snaží o kombinační fotbal jako my, takže i proto jsem mu tvrdil, že u nás do mužstva zapadne. Potvrdil to, když dal Slavii hned v prvním zápase dva góly, takže doufám, že nám jako střelec pomůže. Na hodnocení je však ještě brzy, protože nesehranost byla patrná na Depetrisovi, stejně jako na hráčích kolem něho," nemínil vynášet soudy trenér Psotka.

Manko před Psotkou netajil

„Ale já nic netajil, sám jsem trenérovi na rovinu řekl, že nejsem stoprocentně nachystaný. Dlouho jsem totiž nehrál žádný zápas a mám fotbalové rezervy, jichž jsem si vědom. Proto jsem nechtěl na hřiště od samého začátku," vysvětloval poměrně dobrou slovenštinou Argentinec Depetris, jenž díky slovenskému pasu figuruje i v širším kádru slovenské reprezentace.

„Nakonec jsem byl sám překvapený, že jsem zvládl téměř celý zápas, i když ve druhém poločase už jsem tréninkové manko cítil. Příště už to bude ale lepší, protože jsem přišel do mužstva, kde jsou kvalitní fotbalisté a oni mně pomohou."

V prvním vystoupení pomohl Depetris jim. Hlavně dvěma góly, jimiž vyškolil slávistickou obranu i brankáře Rakovana. Trenér Pražanů Miroslav Koubek zmiňované trefy svým hráčům hodně zazlíval, ale Argentinec v olomouckých službách namítal: „Pokaždé přece nemusí jít o chybu obránců. Trefy mohou svědčit o kvalitách útočníka. Doufám, že o těch svých budu přesvědčovat dál a že Olomouci pomohu k záchraně."

Reklama

Související témata: