Hlavní obsah

Korupční aféra začala před rokem a není uzavřena

O tomto víkendu "oslaví" úplatkářská aféra rok své existence. Smutné výročí. O to smutnější, že ještě není vyřešena. Rozhodně to není vinou disciplinárky. Důsledky pro fotbal má obrovské a přesto, že zřejmě už nedojde k žádnému převratnému odhalení, nejsou ještě konečné. Přitom všechno začalo málem jak podle Máchova máje...

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Docela obyčejný páteční dubnový večer roku 2004. Poslední den v měsíci. Podle tradice planou na mnoha místech hranice a do výšky létají hořící košťata. Pálí se čarodějnice, hlídají májky a dívá se na dno skleniček či půllitrů, to podle chuti. Hlavně mladí se baví. Vždyť za pár hodin začne máj, měsíc lásky.

Největší v historii

Na jedné benzínové čerpací stanici na Vyškovsku v té době seděli u kávy dva muži. Funkcionář prvoligového fotbalového klubu 1. FC Synot Jaroslav Hastík a fotbalový rozhodčí Stanislav Hruška. Během několika minut se odehrála scéna jako z akčního filmu. Policie oba muže zajistila kvůli podezření z uplácení. Začal hon na fotbalové čarodějnice - největší úplatkářská kauza v historii českého fotbalu vypukla naplno.

I když tu byly v minulosti případy "kupování zápasů", v nichž padly nejen disciplinární tresty, ale kluboví funkcionáři byli i pravomocně odsouzeni, nešlo o tak rozsáhlé případy a vysoké finanční částky. Brno, České Budějovice, Příbram, Vlašim, Bohemians. Ani horké léto roku 1995, v němž někteří rozhodčí a funkcionáři svoje výpovědi před disciplinární komisí později odvolali a sami tak zabránili řešení problému úplatků, protože jiné důkazy nebyly, nezatřáslo českým fotbalem v jeho základech jako kauzy roku 2004. A ty zatím ještě nekončí...

Fotbal si nedokázal před čtrnácti dny zvolit nové vedení. Ať za to mohl kdokoliv, dal tak neblahý signál, že zatím není schopen se dostat s z bahna, do něhož sám upadl. Jestliže někteří funkcionáři tvrdí, že se nezvolením předsedy a dalších členů vedení nic nestalo, pak nemluví pravdu fotbalovému hnutí ani veřejnosti. Důvěra ve fotbal totiž ještě víc poklesla. Pokud se bude fraška z 15. dubna opakovat i 10. června, může to být pro fotbal smrtelné. Nezanikne, ale přijde o obrovské finanční částky.

Výkřiky potrestaných

Vraťme se ale ke korupčním skandálům, které minulý rok až do samého závěru plnily první stránky novin a otevíraly zpravodajské relace rozhlasových a televizních stanic. V menší míře to pokračuje i letos a konec je zatím v nedohlednu. Disciplinární komise podle platných řádů, ať se tresty zdají vysoké či spíše nízké, trestala nekompromisně viníky, na které ukázala fakta shromážděná orgány činnými v trestním řízení. Odposlechy se staly hitem, dokonce už se dočkaly nejen knižního, ale i divadelního zpracování.

Přesto jí největší klacky pod nohy znovu házeli fotbaloví funkcionáři, a nejen potrestaní, stejně jako rozhodčí a jejich advokáti, kteří si pletou fotbalové normy s paragrafy a zapomínají, že v občanském sdružení nemá nikdo právní nárok na funkce a musí dbát regulí, jimiž se toto sdružení řídí.

Pokud ne, je potrestán podle disciplinárního řádu, který si jeho členové a jimi pověření zástupci schválili. Výkřiky a výhrůžky potrestaných, ale také Knechtů, Grobelných či Hrádelů nemohou obstát. Pokud ano, půjde o likvidaci českého fotbalu na mezinárodní scéně a celosvětový výsměch. Nikoliv o právo. Pro fotbal je tragické, když se potrestaní znovu aktivizují a vyhrožují svazu i šéfovi disciplinárky žalobami. Absurdistán snad už má tato společnost za sebou...

Desítky let a milióny

Disciplinární komise za rok existence korupční aféry potrestala třicet osob - klubových funkcionářů, rozhodčích a delegátů. S některými už dokonce začalo soudní líčení. Vysokými pokutami a odebráním bodů bylo potrestáno také pět klubů. Dohromady udělila 46 a půl roku zákazu činnosti a vyměřila pokuty ve výši 3,935 miliónu korun. Celkem odebrala pěti klubům 45 bodů, což je počet, který možná v nejvyšší soutěži zajistí účast v pohárové Evropě.

Disciplinárka rozhodně nemůže tlačit na orgány činné v trestním řízení, ale nemůže také čekat na soudní výroky. Podstatné je, že potrestaní se provinili proti fotbalovým normám. Komise vedená Alexandrem Károlyim strávila nad všemi shromážděnými podklady a při jednáních stovky hodin, její šéf pak přes tisíc, protože jen on mohl jednat s příslušnými představiteli policie a státními zástupci. To vše zadarmo, jen pro očištění fotbalu, jehož někteří představitelé o to ani nestojí.

Odvolat odvolačku

Bude trvat možná ještě několik měsíců, než bude moci disciplinárka korupční aféry uzavřít, ale bude trvat roky, než se fotbal očistí. Hlavně jeho aktéři musejí dokázat, že fanoušci nevyhazují u pokladen ani v sázkových kancelářích peníze za zmetek, pouze podobný nejkrásnější hře. Novelizovaný disciplinární řád by pak měl pro případy korupce sáhnout k mnohem přísnějším trestům, řádově v miliónech korun a třeba i desítkách let zákazu činnosti.

Smutnou roli sehrála v korupčních aférách Odvolací a revizní komise ČMFS. Zrušením několika trestů například z důvodu že sudí "jen poškodil jméno ČMFS", řekl její předseda Jiří Volný, ukázal tento orgán opakovaně svoji trestuhodnou nekompetentnost. Sám se stal škůdcem fotbalu a delegáti valné hromady 10. června by se měli zamyslet nad tím, zda nevyužít práva, že valná hromada může vše, a neměli odvolací komisi odvolat, ač jí mandát končí až za dva roky.

Reklama