Hlavní obsah

Kdyby Liberec nevykopal v Evropě 77 miliónů, Nezmar si sezónu ani neumí představit

Kritický zápas přežili, a tak zůstávají ve hře o třetí příčku. Fotbalisté Liberce se v pátek vrátili z Alkmaaru, kde ukončili svou jízdu Evropskou ligou. Již v neděli je čekal duel v Jihlavě. A byť Slovanu chyběli další tři zranění hráči, dokázal Vysočinu porazit 3:2. Na třetí příčku Liberec ztrácí jen dva body a dál živí naději, že se z Gambrinus ligy znovu odrazí do pohárů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Josef Šural z Liberce (v popředí) během utkání v Jihlavě.

Článek

Pohárová pohádka skončila, Liberec si v Evropské lize vykopal celkové prémie přibližně 77 miliónů korun.

„Až v průběhu základní skupiny jsem zjistil, jak velký vliv postup do ní měl na naše současné fungování. Neumím si moc představit, jak by to u nás vypadalo, kdybychom se do skupiny nedostali," přiznal sportovní ředitel Jan Nezmar při návratu z Alkmaaru na letišti v Amsterdamu.

Slovan shání další partnery a investory, kteří by klubu pomohli. A tak lze Nezmarova slova parafrázovat také jinak - co se stane, pokud si Liberec nezahraje poháry i v příští sezóně a lukrativní zdroj příjmů mu tak odpadne!?

Drahé hráče si nekoupí

Také proto bylo utkání v Jihlavě tak důležité. Po něm už bude mít Liberec přece jen víc času, dát se dohromady. Až do konce sezóny se už může soustředit jen a jen na Gambrinus ligu.

„Chtěl bych klukům poděkovat za to, že ukázali morálku. Hráčská obměna je příčinou, že se nám tolik nedaří herně. Navíc se nám v Alkmaaru zranili Fleišman, Jarolím a Frýdek. My se nemůžeme rovnat se Spartou nebo s Plzní, jsou někde jinde. Finanční situace asi není taková, abychom si mohli dovolit kupovat drahé hráče," poukázal po vydřené výhře 3:2 trenér Jaroslav Šilhavý.

Prémie z Evropské ligy přijdou Slovanu víc než vhod. „Peníze chodí průběžně. Nějaká část dorazila po předkolech, teď přišly peníze za skupinu. Právě proto říkám, že v době, kdy jsme hráli kvalifikaci, jsem netušil, jak moc důležitý postup pro současnou sezónu je," vysvětluje Nezmar.

Boj o třetí místo je reálný

Koncem loňského roku se nového investora osobně vydal hledat až do Argentiny. V jakém stavu ovšem jednání jsou, klub zatím nezveřejnil. „Informace mám, ale nemůžu je dávat. Jednání stále probíhají. Podle toho, co teď vím, by mělo být jasno do konce března, do půlky dubna," avizuje Nezmar.

Liberec musel přes zimu výrazně přebudovat základní sestavu, potřebuje tedy čas, aby si nové složená jedenáctka sedla.

„Druhý poločas v Alkmaaru naznačil, že určitou kvalitu mužstvo má. Zažívali jsme pěkné období v pohárech a určitě bychom byli rádi, kdybychom si je zopakovali. Jsme trošku potlučení, ale mohlo by si to časem sednout. Boj o třetí místo není úplně od věci," doufá Nezmar.

Reklama

Související témata: