Hlavní obsah

Hřebík: V titul jsem uvěřil po remíze v derby, to byl zlom

PRAHA

Bez stresu a napětí vnímal trenér fotbalové Sparty Jaroslav Hřebík pondělní zápas Slavie s Teplicemi, který pět kol před koncem 1. ligy rozhodl o titulu týmu z Letné. Bez emocí ale lodivod Sparty nezůstal. "Když vyjde to, kvůli čemu jsem třeba přemýšlel celou noc, mám radost," říká Hřebík v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Jaroslav Hřebík

Článek

Jak jste si užil okamžiky, kdy byl v pondělí potvrzen titul? Byl jsem s vedením v Toyota Areně, takže to bylo příjemné. Bez stresu, protože jsme tomu nechali volný průchod. Ať by zápas na Strahově dopadl jakkoliv, nic by z našeho pohledu neřešil. Titul bychom potvrdili později, stejně už to bylo hotové. Skončil ten dlouhodobý stres cesty za titulem. Když vyjde to, kvůli čemu jsem třeba přemýšlel celou noc, mám radost.

Kdy jste vy osobně uvěřil v titul? Po zápase na Slavii. Neprohráli jsme, což byl zlomový moment pro další vývoj ligy.

Splnil se vám trenérský sen, nebo se naplní, až budete u mužstva celou sezónu? Takhle se na to nedívám. Před třemi roky jsem odešel se Sparty v situaci, kdy jsme ztráceli bod na vedoucí Liberec. I tenkrát jsem věřil, že titul získáme. Odešel jsem po druhé jarní porážce. Tlaky ve Spartě jsou pořád obrovské. Teď jsem tu zase a máme titul. Je to skoro osudové.

Berete jako satisfakci, že jste k podzimnímu devítibodovému náskoku, který Sparta získala pod trenérem Strakou, přidal dalších devět, takže jste titul získali v okamžiku, kdy máte náskok osmnácti bodů a zbývá ještě pět kol? Takhle nelze v lize plánovat nebo přemýšlet. Hrajete s různými soupeři za různých podmínek, stát se může ledacos. Chtěl jsem ale přidat o bod víc, aby se nezpochybňovalo, co Sparta uhrála přede mnou a za mne. Ale to bylo pouze moje vnitřní nepodstatné kritérium.

Připravil jste si nějakou řeč před mužstvem? Jen jsem si řekl, že jim zdůrazním, že titul získali zaslouženě a každý na něm má podíl.

Změníte nějak nejbližší tréninky? Tenhle titul je specifický v tom, že jsme u okamžiku, kdy se potvrdil, nebyli pohromadě. Každý se to dozvídal jinde. Jen si poblahopřejeme a pak si půjdeme zahrát fotbálek. Středeční trénink přesunu z dopoledne na odpoledne a určitě také nebude tvrdý.

Hráči se chystají v úterý večer na oslavu. Půjdete s nimi? Kdepak, to se nehodí. Ať si to užijí, jak uznají za vhodné. Zaslouží si to a patří to k tomu. Jen bych si přál, aby to bylo v mezích slušnosti a mohli jsme ve středu normálně pokračovat.

V pondělí jste říkal, že z Letné si pojedete připít s manželkou na titul. Čím jste si přiťukli? Před třemi roky jsem si opatřil velmi dobré a hodně drahé portské, asi dvacetileté, nebyla to ani sedmička. Schovával jsem ji na nějakou výjimečnou událost. V pondělí jsme ji otevřeli.

V čem vidíte nedostatky v jarních výkonech Sparty? V zimě jsme si řekli, že se zaměříme na obrannou činnost, aniž bychom zanedbávali tu útočnou. Po druhém utkání odešel Kováč, takže to bylo těžší. Nakonec jsme to zvládli, ale pořád to není ono. Myslel jsem si, že tenhle proces půjde rychleji, ale máme čas na něm pracovat.

Titul máte, řekl jste, že budete dávat víc příležitostí hráčům z lavičky už s výhledem na Ligu mistrů. Platí to? Tohle jsem řekl už v lednu na začátku přípravy. Tomu byl podřízen i tréninkový proces, proto jsme si vybrali těžké soupeře už pro zimní přípravu a stejné to bude v létě. Chtěl jsem tak i přesvědčit hráče, že mají také na těžké soupeře. V zimě to bylo riskantní, ale i hráči přiznali, jak sami poznali, že na tyto soupeře mají. Šanci dostanou další hráči, chci si ověřit, na co mají.

Co když vám vedení prodá některé hráče? Všichni ve Spartě chceme úspěch. Kdybych v zimě řekl, že si nepřeji odchod Kováče, zůstal by. Myslím, že společnou řeč ku prospěchu věci najdeme i v létě. Jdeme přímo do základní skupiny a budeme v ní chtít uspět.

Co byste vzkázal fanouškům, kteří křičí Hřebík ven? Řeknu to takhle. Kdo se chce nechat přesvědčit a bere to reálně, ten se přesvědčit nechá. Kdo nechce, toho nepřesvědčíte, ať děláte cokoliv. Nechám to na nich.

Reklama

Související témata: