Hlavní obsah

Nenadávejte Horvimu, i ve zpackaném zápase patřil k ligové elitě

Praha

Neproměnil pokutový kop a tím jako by jen podtrhl krizi mistrovského týmu. Fotbalisté Plzně remizovali ve 20. kole Gambrinus ligy se Slováckem 0:0 a jejich kapitán Pavel Horváth musí stále častěji číst kritiky, že už na hřišti nestíhá. Oficiální web soutěže ovšem přišel s novými statistikami, jež staví Horviho do zcela jiného světla. V rámci analýzy kreativních hráčů se umístil v první desítce.

Foto: Petr Eret, ČTK

Jaroslav Diviš ze Slovácka (vpravo) bojuje s Pavlem Horváthem. Vpravo přihlíží Jakub Petr.

Článek
Fotogalerie

Vytvářejí pro své spoluhráče gólové příležitosti. Jsou jedním z faktorů, které rozhodují utkání. Jejich přínos pro tým je klíčový. Řeč je o tvořivých hráčích fotbalových celků. Gambrinus liga se společně se svým oficiálním sázkovým partnerem rozhodla pomocí statistik tyto fotbalisty poměřovat. Jako nástroj si k tomu vybrala rozšířené statistiky a nově vzniklý Chance index. Tedy název evokující „fotbalovou šanci".

Gólové asistence, které Gambrinus liga nově eviduje od letošního ročníku, měří pouze nahrávky na gól. Nová statistika se zaměřuje na všechny přihrávky, které by ke vstřelení gólu mohly vést. Jestli z nich skutečně gól padne, není pod kontrolou tvůrců šancí a tudíž to není předmětem zkoumaní indexu.

Tvorba indexu je jednoduchá. Vstupují do něj pouze 3 faktory, a to:

Přihrávka do gólové šance (váha 65%) - Přihrávka, díky níž se spoluhráč ocitne v brankové příležitosti.

Předfinální přihrávka (váha 30%) - Přihrávka, po které se spoluhráč v útočné fázi dostane do volného prostoru.

Přihrávka do šestnáctky (5%) - Přihrávka spoluhráči do prostoru pokutového území.

Reklama