Hlavní obsah

Baník vyvázl z války v ochozech s podmínečným uzavřením Bazalů a pokutou 300 tisíc

Praha

Disciplinární komise FAČR potrestala Baník Ostrava za výtržnosti fanoušků během utkání se Spartou pokutou 300 tisíc korun a podmínečným uzavřením stadiónu na dva zápasy do konce roku. Baník se proti trestu nebude odvolávat. Letenští pak za stejný zápas zaplatí 50 tisíc a dalších 20 tisíc za reakci svých fanoušků proti plzeňskému Limberskému.

Srážky fanoušků s policiíVideo: Sport.cz

 
Článek

Sobotní válka v ochozech, do níž se významně zapojili také výtržnosti z Polska, otřásla českým fotbalem. Baníku hrozilo uzavření stadiónu, takže po vynesení trestu si mohl vydechnout. Bazaly má prozatím uzavřeny jen podmínečně, v bitvě o ligovou záchranu tedy dál může spoléhat na domácí prostředí.

Disciplinárka potrestala Baník za nezvládnutí pořadatelské služby. „Jednali jsme několik hodin a vyslechli všechny strany. Nakonec jsme se poměrně jednohlasně rozhodli pro tento trest. Polehčující okolností bylo, že se zápas dohrál. Baník se zároveň zavázal přijmout bezpečnostní opatření do budoucna," vysvětlil předseda komise Richard Baček.

K výtržnostem došlo o přestávce, druhý poločas kvůli nim začal s velkým zpožděním. A podle předsedkyně komise rozhodčích se ani neměl dohrát.

„Zápas Baníku se Spartou byl v poločase jednoznačně zralý na jeho ukončení. Chápu, že se vždy musí udělat vše pro dohrání utkání, ale tady už bylo všechno hodně za hranou únosnosti. V tom, co se dělo o přestávce na Bazalech, se fotbal hrát nedá. A rozhodčí by jednou měli dát jasný signál," řekla jasně Dagmar Damková.

Ostravští se neodvolají

Baník přišel s řadou opatření. Sníží kapacitu o 4000 míst, aby zvětšil vzdálenost mezi domácími a hostujícími fanoušky. Dvojnásobně zvýší počet pořadatelů u vstupů a zkvalitní prohlídek.

„Trest akceptujeme a nebudeme se odvolávat. Největším trestem je pro nás to, co se v sobotu na stadiónu stalo," řekl majitel klubu Petr Šafarčík a ujistil, že v případě podobných problémů Baník sám navrhne předčasné ukončení zápasu a následnou kontumaci v neprospěch ostravského celku, i kdyby ho to mělo stát ligovou záchranu...

Nejvyšší pokuta v sezóně

Baníku hrozilo nepodmíněné uzavření stadiónu na tři zápasy a povinnost sehrát utkání nejméně 100 kilometrů od Ostravy. Komise sáhla k mírnějšímu trestu. I tak jde o nejvyšší pokutu v této sezóně a patří i mezi nejvyšší udělené pokuty posledních let. Nejtvrdší trest dostala v roce 2011 Slavia, která za předčasné ukončení pohárového semifinále s Olomoucí musela zaplatit 750 tisíc korun a sehrát tři zápasy bez diváků.

Sparta byla za řádění svých fanoušků na Bazalech potrestána pokutou 50 tisíc korun. A zaplatí také za nenávistnou reakci diváků vůči Davidu Limberskému v domácím duelu s Plzní, v tomto případě 20 tisíc korun. Mimo jiné se v hledišti objevil transparent "Limberský chcípni", který v nechalo vedení Sparty odstranit.

Do Ďolíčku na Baník jen na jméno

Baník předběžně odhadl škody na půl miliónu korun. Pikantní je, že v příštím kole se role obrátí. Ostrava míří do Prahy, kde se v pátek představí v Ďolíčku. Klub Bohemians Praha 1905 se proto rozhodl, že vstupenky na utkání se budou z bezpečnostních důvodů prodávat jen v předprodeji a na jméno. Opatření projednal s Baníkem i s Policií ČR.

Vyslyšel tak recept předsedy FAČR. „Optimální variantou, jak situaci řešit, by bylo zavedení nizozemského modelu, který využívá například adresného ticketingu a distribuce vstupenek proti předložení dokladů totožnosti," nechal se po výtržnostech na Bazalech slyšet strahovský šéf Miroslav Pelta.

Považujete rozhodnutí disciplinární komise FAČR za adekvátní?
Ano
26,3 %
Ne
73,7 %
Celkem hlasovalo 5636 čtenářů.

Reklama

Související témata: