Hlavní obsah

Pelta chce od nové sezóny seznamy fotbalových chuligánů. Chystá i přísnější licenční podmínky

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se na středečním jednání s šéfem Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou dohodl, že by fotbalové kluby měly vytvořit společnou databázi problémových fandů, které by nepouštěly na své stadióny. Po společném setkání rovněž ministr oznámil vznik pracovní skupiny, která se bude zabývat problémem diváckého násilí a jeho řešením.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo) a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta na tiskové konferenci po jednání k problematice bezpečnosti při fotbalových utkáních.

Článek

Aby bylo vše v souladu s právními předpisy, měly by kluby vytváření „černého seznamu" fanoušků konzultovat s Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Podle Pelty by systém mohl fungovat již od příští sezóny, tedy od léta.

Chovanec zdůraznil, že myšlenka na vznik databáze nežádoucích fandů není nová. Již v roce 2008 podle něho ministerstvo vnitra vydalo manuál, v rámci něhož klubům radilo, jakým způsobem mohou přijmout bezpečnostní opatření. Další debata na téma vedení „černého seznamu" fanoušků se vedla v roce 2010.

„Kluby zaspaly," komentoval to Chovanec. „Tady je hlavní možnost a právo nevpustit tyto lidi na vlastní stadión, takzvané právo pána domu," dodal. Zároveň ozřejmil, jak by systém mohl fungovat v praxi.

„Dneska jsou tak vyspělé kamerové systémy, že pokud je kluby osadí na své stadióny, tak jsou schopny podle obličeje identifikovat fanouška, který je problematický, a stejný vstupní kamerový systém ho identifikuje při vstupu na stadión kdekoli jinde," popsal ministr.

Přísnější licence pro ligové kluby

Pelta myšlenku podpořil. „Musíme udělat to, že bude nějaká databáze nepřizpůsobivých fandů," prohlásil.

Další možná opatření by mohla vzejít z jednání zvláštní skupiny, která by měla začít pracovat do týdne. Skládat se bude ze zástupců policie, FAČR, ministerstva školství a ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo školství by podle Chovance mělo také finančně přispět klubům na posílení bezpečnostních opatření, podobnou podporu v řádech desítek miliónů chystá i Fotbalová asociace ČR. Pelta zdůraznil, že nechce, aby se opakovaly události z nedávného zápasu ostravského Baníku s pražskou Spartou. Fotbalová asociace se podle něho bude do budoucna soustředit na bezpečnostní prvky na stadiónech v rámci udělování licencí klubům.

Reklama