Hlavní obsah

Real zaskočil "Reds" třemi brankami

PRAHA

Fotbalisté Realu Madrid dokonale vyvrátili tvrzení, že jsou v této sezóně Ligy mistrů jen stínem loňského vítězného týmu. V úvodním čtvrtfinálovém zápase porazili na San Bernabeu Manchester United 3:1. Ve druhém dnešním zápase remizoval Ajax Amsterdam s AC Milán 0:0.

Foto: ČTK

Nicky Butt z Manchesteru se snaží dostihnout Zinedina Zidana (vpravo) z Realu Madrid.

Článek

Jestliže před madridským duelem titánů slibovali oba jeho aktéři útok od první minuty a atraktivní fotbal, pak do větru nemluvili zvlášť hráči Realu. Svého soupeře překonali nenápadně, ale o to krásněji. Především úvodní Figova trefa byla výstavní. Dvěma trefami přispěl k porážce anglického klubu Raúl, který v letošním ročníku Ligy mistrů vstřelil už devět branek.

Předloňského držitele ocenění pro nejlepšího hráče světa našla ve zdánlivě neškodné pozici Zidaneho přihrávka a Figo měl dost času zjistit, že Barthez je mírně z branky. Na levé straně udělal pár kroků k brance a míč zatočil přesně do vzdálenějšího horního rohu soupeřovy branky.

Manchester se do té doby pokoušel o nebezpečné výpady a Scholes s van Nistelrooijem si vypracovali i slibné šance. Úvodní gól ovšem hosty zmrazil. Brown pak mohl být rád, že mu Švéd Frisk po faulu na Ronalda odpustil penaltu.

Domácí na druhý úspěch přesto nečekali dlouho. Akci rozehrál znovu Zidane, Raúl na hranici šestnáctky ošálil Ferdinanda, když naznačil patičku a místo toho se s míčem otočil a nedal Barthezovi šanci.

Manchesteru pomohl rozhodčí

Van Nistelrooij mohl vzápětí snížit, ale tváří v tvář Casillasovi mířil těsně vedle. Krasojízda Realu pokračovala i po přestávce. Ze druhé poloviny uběhly jen necelé tři minuty, Figo se uvolnil na pravé straně a vybídl Raúla k jeho 43. brance v Lize mistrů. Manchester byl v té chvíli kousek od jedné z nejbolestivějších proher ve své historii. Jeho prapor cti mu nechtěně podal švédský rozhodčí Frisk.

Na půlící čáře pominul faul na Zidana a překvapení domácích využil Scholes. Míč po jeho sprintu obešel ještě tři hráče, než se dostal na hlavu osamoceného van Nistelrooije. Nizozemský kanonýr se lehce postaral o to, že odveta za čtrnáct dní na Old Trafford nebude zápasem beze smyslu. Kouč "Reds" Alex Ferguson se ovšem bude muset obejít bez Scholese, jenž dostal osudnou žlutou kartu.

Real Madrid - Manchester United 3:1
Poločas: 2:0. Branky: 28. a 49. Raúl, 12. Figo - 52. van Nistelrooij. Rozhodčí: Frisk (Švéd.). ŽK: G. Neville, van Nistelrooij, Scholes, Keane (všichni Manchester). Diváci: 80.000.
Casillas - Salgado, Hierro, Helguera, R. Carlos - Figo, Makélelé, Flávio Conceicao, Zidane - Raúl, Ronaldo (84. Guti)Barthez - G. Neville (86. Solskjaer), Ferdinand, Brown, Silvestre (57. O'Shea) - Beckham, Keane, Giggs, Scholes, Butt - van Nistelrooij.

Milán poznal chuť remízy

Ajax v osmifinálové skupině remizoval pět ze šeti zápasů a k nerozhodnému výsledku tentokrát donutil i AC Milán, který se předtím v letošních čtrnácti zápasech remíze pokaždé vyhnul.

Italové začali jako všechny své dosavadní zápasy drtivým útokem. Ševčenko byl po pěti minutách blízko ke gólu, ale rumunský brankář Lobont jeho ráně odolal. Rozlet Milána přibrzdilo Seedorfovo zranění.

Bývalý záložník Ajaxu odnesl zákrok Tunisana Trábilsího pochroumaným kolenem a jeho návrat na trávník, na němž vstoupil do velkého fotbalu, tak trval jen necelou půlhodinu. S jeho odchodem převzal taktovku Ajax, a to i díky Tomáši Galáskovi.

Třicetiletý záložník, který byl spolu s oběma mnohem mladšími útočníky jedním ze tří hráčů základní sestavy domácích starších jednadvaceti let, se snažil hrát nezvykle i dopředu. Jednou se dostal i ke střele, ale mířil hodně vedle a po 67 minutách byl střídán. Zápas s minimem šancí a urputnými souboji ve středu hřiště nechal do odvety vše otevřené.

Ajax Amsterdam - AC Milán 0:0
Rozhodčí: Hauge (Nor.). ŽK: Gattuso, Ambrosini (oba Milán). Diváci: 52.143.
Lobont - Trábilsí, Chivu, Pasanen (74. de Jong), O'Brien - Yakubu, Galásek (67. Sneijder), Pienaar, Maxwell - van der Vaart, Ibrahimovic (73. Litmanen)Dida - Šimič, Nesta, Maldini, Costacurta - Rui Costa, Gattuso, Ambrosini, Seedorf (26. Serginho) - Inzaghi (73. Tomasson), Ševčenko (79. Rivaldo)

Reklama

Související témata: