Hlavní obsah

Největší outsideři v historii derby. Slávisté věří, že jim potupná nálepka na Letné pomůže

Praha

Jako by nestačilo, že zatímco oni sami musejí svádět tuhé bitvy o záchranu, největší rival si už pomalu brousí zuby na mistrovské oslavy. Fotbalisté Slavie před sobotním derby na Spartě narážejí na samé negativní rekordy. Ještě nikdy před bitvou o Prahu neztráceli na soupeře propastných 38 bodů. Podle bookmakerů pak Letenští nikdy v historii nebyli v derby tak výrazným kursovým favoritem (1,38:1) a Slavia takovým outsiderem (8,5:1).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Lukáš Vácha (vlevo) během derby v souboji se slávistou Milanem Škodou.

Článek

Těžko se za dané situace hledají důvody, proč by měla Slavia na Letné uspět. Proto třeba sázková kancelář Fortuna hlásí, že na vítezství Sparty je podáno 99% sázek. A protože sázkaři mají utkání s výrazným favoritem a kursy kolem 1,4:1 v oblibě, více než dva dny před zápasem bylo na utkání vsazeno přes milión korun a nakonec by se mohlo jednat o nejsázenější derby v historii.

„Tak velký rozdíl před derby nepamatuji. Sparta je jasným favoritem. Může to hrát roli - věřím, že v náš prospěch," říká Karol Kisel, sportovní ředitel Slavie, který jako hráč zažil derby na obou stranách.

„Myslím si to samé. Od nás rozhodně nikdo nečeká, že soupeře přejedeme, což je pro mužstvo vždycky svazující. Ano, mohlo by nám to pomoci," doufá i záložník Marcel Gecov, který bude při absenci Pitáka kapitánem.

Červenobílí své plány prezentovali na Císařské louce, kde bylo sehráno historicky vůbec první derby mezi Slavií a Spartou, a to 29. března 1896 s výsledkem 0:0.

V derby jsem úspěšný, avizuje Pastoor

Plichta by byla pro sešívané v sobotu zlatá, vždyť na sestupové příčky mají náskok jen čtyři body. Hned po Spartě je navíc čeká duel s druhou Plzní.

„V Nizozemsku jsem zažíval dvě derby, Ajax - Feyenoord a Nijmegen - Arnhem. V Istanbulu pak duel Fenerbahce - Galatasaray, což je největší rivalita. A v derby jsem většinou uspěl," varuje soka Alex Pastoor, nizozemský kouč Slavie.

Teď do své sbírky přidá vyhrocený duel v další zemi. „Miluji derby, jsou tak vzrušující. Mám ale výhodu, že nejsem tak emotivní člověk, takže mohu mužstvo v klidu nachystat. Chladnou hlavu musí zachovat i hráči. Když budeme kontrolovat své emoce, máme větší šanci uspět," nabádá Pastoor.

Zápas Sparta - Slavia se hraje v sobotu od 15:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz. Derby je až na 150 vstupenek do sektoru Slavie vyprodáno, kapacita byla z bezpečnostních důvodů snížena na rovných 19 000 míst.

Jakým výsledkem skončí sobotní fotbalové derby mezi Spartou a Slavií?
Vyhraje Sparta
58,2 %
Duel skončí remízou
9,8 %
Uspěje Slavia
32 %
Celkem hlasovalo 2696 čtenářů.

Reklama