Hlavní obsah

Gecov bude favorizovanou Spartu brzdit z pozice stopera: Šel bych i chytat, kdyby to Slavii pomohlo

Nezáviděníhodná role připadla Marcelu Gecovovi, který při zranění spoluhráče Pitáka povede do sobotního derby jako kapitán Slavii, ztrácející na největšího rivala 38 bodů. „Pásku vnímat budu, ale hlavní je, abychom zápas dobře zvládli, nikoliv moje úloha," říká šestadvacetiletý odchovanec klubu z Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Slavie Praha Marcel Gecov.

Článek
Fotogalerie

Nikdy v historii samostatné ligy nebyla Slavia před derby v tak špatné situaci. Jak se nastupuje v roli jasného outsidera?

Stejně jako do každého dalšího zápasu. Nemělo by nás ovlivnit, že jsme ve srovnání se Spartou v tak zlé pozici. Nikdo od nás nic nečeká. Lidi si rozhodně nemyslí, že Spartu převálcujeme. Spíše naopak. Slyším kolem sebe, že nás převálcuje soupeř. Domnívám se, že to může být pro letenské trošku svazující.

Představuje derby se Spartou svátek pro váš tým i v tak svízelné situaci?

Nepochybně. Jsme plní odhodlání. Bojujeme za každý bod. Sparťané určitě vědí, že zápas nebude snadný. Bylo by špatné, kdybychom se předem báli. Vždyť jde o svátek. Je vyprodáno, a tak si budeme chtít zápas užít s vírou v dobrý konec.

Zvyšuje pro vás osobně význam derby skutečnost, že Slavii povedete do zápasu jako kapitán?

Pásku mám, protože je zraněný Karel Piták. Jen za něj zaskakuji. Budu ji samozřejmě vnímat, ale hlavní je, abychom zápas dobře zvládli, nikoliv moje úloha.

Hodně netradiční je i vaše zařazení v posledních duelech, kdy nastupujete na postu stopera. Jak se v nové roli cítíte?

Nevidím se dlouhodobě jako stoper. Mám určitě oblíbenější post než ve středu obrany. Na druhou stranu si nemyslím, že jde o místo, které bych nezvládl odehrát. Ale já bych šel klidně i chytat, kdyby to Slavii pomohlo k úspěchu.

Od Sparty dělí váš tým 38 bodů, zato od sestupových příček jen čtyři. Navíc po Spartě změříte síly s druhou Plzní. Není kombinace zápasů děsivá?

V naší situaci je jedno, kdo je soupeřem. Pro nás bude do konce sezóny zápasem roku každé utkání. Hrajeme o život.

Na podzim padl v derby rozhodující gól po vašem faulu na bývalého slávistu a vašeho kamaráda Váchu...

Už se k té situaci nevracím, nekoukám dozadu, protože by to přineslo jen špatné věci. Šlo o hodně sledovaný okamžik právě kvůli derby. Ale jinak je podobných situací v lize spousta.

Řešili jste spolu s Váchou a dalším bývalým slávistou Dočkalem, nyní rovněž oporou Sparty, nadcházející zápas?

Ne. Bavíme se spolu hodně. Ale uvědomujeme si, jak je derby důležité. Když je hecování velké nebo je srandiček moc, klesá soustředěnost.

Reklama

Související témata: