Hlavní obsah

Adepti na Ligu mistrů potřebují v lize vyhrát

hok, pem, eš, čfo, birPrávo

Slavia, Teplice, Olomouc a také v tabulce pátý Liberec potřebují ve středečních zápasech předposledního 30. kola fotbalové Gambrinus ligy zvítězit, pokud chtějí pomýšlet na konečné druhé místo znamenající účast ve 3. předkole Ligy mistrů. Nejlehčí pozici by měla mít druhá Slavia, která doma přivítá Zlín, i když předchozí strahovské klopýtnutí s Blšany (0:0) může být varováním.

Článek

"Venku jsme poslední dobou stoprocentní, musíme začít dávat góly i doma. Šance si vytvoříme, ale musíme je proměnit. Chce to víc klidu i agresivity," uvedl kouč Slavie Karel Jarolím. "Hrajeme sice pod tlakem, ale pokud chceme být velké mužstvo a hrát velké zápasy, tak se s tím musíme vypořádat lépe než ostatní," doplnil obránce Miroslav Holeňák. Svůj poslední domácí zápas v lize sehraje za Slavii Pavel Kuka, který po sezóně ukončí kariéru.

Bez kapitána a dirigenta zadních řad Karla Rady vyrukují třetí Teplice ke klíčovému zápasu s Baníkem. "Moc mě mrzí, že zrovna v tomto utkání nemohu klukům pomoci, ale věřím, že to zvládnou i beze mne. Po nešťastné prohře s Libercem se chceme s domácími diváky rozloučit vítězstvím. Každý jiný výsledek by nám hodně zkomplikoval naděje na druhé místo," uvažoval Rada. "Jediná cesta, která vede do předkola Ligy mistrů, je boj. Porveme se s tím," naznačil odhodlání kouč Vlastislav Mareček.

V tabulce čtvrtá Olomouc jede do Českých Budějovic, které stále ještě hrají o záchranu. "Sportovní forma stoupá a tak věřím, že urveme tři body. Bylo by špatné propásnout šanci, která stále žije, byť to už nemáme jen ve svých rukou. Klukům jsem ale řekl, ať jsou v pohodě a soustředí se jen na své výkony. Když v Českých Budějovicích i poté s Drnovicemi vyhrají, budou si moci s klidným svědomím říct, že pro úspěch udělali maximum, ať již dopadnou jakkoliv," uvedl trenér Sigmy Petr Uličný.

Očekává podobný duel jako v minulém kole v Opavě. "Rozdíl bude jen v tom, že Jihočeši mají pořád ještě naději na záchranu, byť minimální. Rvát se proto budou jako o život. Čeká nás nepochybně urputná válka. Kvalita je ale na naší straně a toho bychom měli využít," konstatoval Uličný s tím, že se změnami v sestavě nepočítá.

Program 30. kola Gambrinus ligy (16:40):
3.TEPLICE - OSTRAVA7.
Na podzim 2:1. Teplicím kvůli kartám chybí Rada, zraněni Hunal a Tesařík. Ostravě schází Čížek, nejistý start Drozda s Papadopulosem.
2.SLAVIA - ZLÍN11.
Na podzim 0:1. U Slavie otazník nad Švecem a Zbončákem, hrát nebude ani Koloušek. Zlínu chybí brankář Baránek.
15.ČESKÉ BUDĚJOVICE - OLOMOUC4.
Na podzim 1:2. Domácí se i s torzem kádru chtějí prát do poslední chvíle o záchranu.
6.JABLONEC - MLADÁ BOLESLAV10.
Na podzim 0:1. Domácí jsou povzbuzeni skalpem Sparty, po trestu se vrací Laštovka. Do sestavy Boleslavi se vracejí Langer s Barankem, hosté myslí na body.
8.DRNOVICE - BRNO12.
Na podzim 0:1. Drnovice čtyřikrát v řadě neinkasovaly. Brno chce vítězstvím definitivně pojistit záchranu.
14.SLOVÁCKO - SPARTA1.
Na podzim 1:1. V domácím týmu je v trestu Lukáš Jarolím. Sparta přijede bez Poborského, který pyká za osm žlutých karet. Hosty povede místo nemocného Hřebíka asistent Šilhavý.
16.OPAVA - PŘÍBRAM13.
Na podzim 1:2. V domácím loučení s ligou bude Opavě chybět Šalamoun. Příbram jela na Moravu s vědomím, že tři body jí zajistí záchranu.
9.BLŠANY - LIBEREC5.
Na podzim 0:3. Blšany proti favoritovi už mohou hrát relativně v klidu. U Liberce je nejistý start Pospíšila a Hodúra, chybějí Šinglár s Ančicem.

Reklama