Hlavní obsah

Veterán Látal se rozloučil s aktivní kariérou

OSTRAVA

V nejlepším skončit. To se podařilo pětatřicetiletému kapitánovi Baníku Ostrava Radoslavu Látalovi. Vicemistr Evropy z roku 1996 v úterý pomohl svému týmu ve finále Poháru ČMFS k vítězství 2:1 nad Slováckem a ve čtvrtek oznámil své rozhodnutí ukončit aktivní dráhu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radoslav Látal

Článek

Rozhodnutí mu usnadnil právě úterní triumf v domácí pohárové soutěži. "Uvažoval jsem o tom už nějaký čas, ale teď můžu odejít na vrcholu," vysvětlil Látal své pohnutky.

Rodák z Němčic na Hané prožil bohatou kariéru, kterou mezi seniory pevně spojil jen se třemi kluby. S výjimkou dvouletého vojenského angažmá v Dukle Praha odehrál největší zápasy v dresu Olomouce, bundesligového Schalke 04 a Baníku Ostrava. Každé působení orámoval úspěchem.

V roce 1992 byl u senzačního tažení Sigmy Pohárem UEFA. Po slavném vítězství nad Hamburkem Hanákům až ve čtvrtfinále vystavil stop Real Madrid, ale Látal svými výkony upozornil natolik, že po něm sáhlo Schalke 04. Sedmiletý pobyt v Gelsenkirchenu ukončil vítězstvím v Německém poháru a závěr kariéry měl odehrát v Olomouci. Po půl roce však klub Látala vyřadil z ligového kádru a obě strany se ve zlém rozešly.

Poslední dvě a půl sezóny tak Látal strávil v Ostravě. "Baník mě vysvobodil," tvrdí Látal. "To, co jsem tady za tři roky zažil, už jsem ani nečekal. A to, že jsem přímo na stadiónu v Olomouci mohl nad hlavu zvednout pohár pro vítěze ligy i Poháru ČMFS, pro mě byla ohromná satisfakce," prohlásil Látal.

Z fotbalového dění nevypadne. Hráč s 58 reprezentačními starty plánuje, že se vydá na dráhu funkcionáře. "Nějaké možnosti se rýsují, ale zatím se tím nezabývám. Možná vyrazím na dovolenou a pak na tom začnu pracovat," řekl Látal. Je téměř jisté, že z jeho nepřeberných zkušeností bude nadále těžit Baník Ostrava.

Reklama

Související témata: