Hlavní obsah

Pouze plzeňský Kozáčik se sparťanské nadvládě vzepřel. Stal se nejlepším ligovým gólmanem

Praha

Jen slovenský gólman v plzeňských službách Matúš Kozáčik se dokázal vzepřít sparťanské nadvládě v ligových anketách, jež provázely vyhlášení letošního 19. ročníku Zlatého míče v pražském hotelu Clarion. Čtyřiašedesátičlenná fotbalová akademie tvořená trenéry šestnácti ligových týmů, kapitány jednotlivých mužstev a novináři ho totiž zvolila nejlepším brankářem sezóny. Tři ostatní doprovodné ankety ovládli hráči z Letné Kadeřábek, Hušbauer a Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha (zleva): David Lafata (nejlepší útočník), Pavel Kadeřábek (nejlepší obránce), Josef Hušbauer (nejlepší záložník) a Bořek Dočkal (neužitečnější hráč) během v rámci vyhlášení novinářské ankety Zlatý míč 2014.

Článek

Na nejlepšího hráče ligové sezóny, nejlepšího kanonýra, trenéra, cizince, stejně jako třeba na nejlepší jedenáctku dojde až na slavnostním galavečeru Gambrinus ligy 1. června, výsledky doprovodných anket však byly vyhlášeny už dnes večer v Praze.

Ovládli je fotbalisté Sparty, což je vzhledem k letenskému triumfu v lize a tuzemském poháru logické. Jen zmiňovaný plzeňský gólman Matúš Kozáčik se mezi letenské hráče vklínil, což bylo i pro něho překvapením.

„Přiznávám, že jsem počítal spíš s vítězstvím Tomáše Vaclíka. Pomohl Spartě k titulu i vítězství v poháru, má na kontě nejvíc nul, chytá i v reprezentaci," doznával Kozáčik.

Cena a další pak ve hře

Suverénně nejvíc bodů v hlasování fotbalové akademie posbíral sparťanský záložník Josef Hušbauer, který se stal nejlepším záložníkem končící ligové sezóny. U jedné pocty ale zůstat nemusí, neboť letenský fotbalista je nominován i na nejlepšího hráče ligového ročníku a může se stát i nejlepším ligovým kanonýrem.

„Obrovský úspěch, o němž se mně ani nesnilo. Vždyť naší prioritou před startem sezóny byl zisk mistrovského titulu, na individuální ocenění jsem vůbec nepomýšlel," svěřoval se Hušbauer, jemuž kalí radost jen to, že se v posledním ligovém kole na trávník nepodívá a poslední domácí zápas s Jihlavou si nezahraje. To proto, že v nedělním střetnutí v Mladé Boleslavi viděl žlutou kartu, jež mu automaticky vystavila stop pro sobotní loučení a korunovaci.

„Faul to byl, ale kartu jsem dostal zbytečně a hlavně přísně. Moc mě mrzí, že v posledním zápase nebudu na hřišti. Nejde mně o to, zda si v tabulce střelců udržím třígólový náskok před Davidem Lafatou a dočkám se koruny kanonýra, ale o atmosféru. Po duelu s Jihlavou budeme přebírat pohár, což bych si raději užil na trávníku," přiznával Hušbauer a poznamenal, že on by nejlepším záložníkem sezóny zvolil svého spoluhráče ze Sparty Marka Matějovského.

„Má ohromné fotbalové myšlenky, umí dát perfektní přihrávky," zdůvodňoval svou volbu.

Nominace na Galavečer Gambrinus ligy
Nejlepší hráč: Bořek Dočkal (Sparta), Haris Harba (Jihlava), Josef Hušbauer (Sparta)
Nejlepší trenér: Leoš Kalvoda (Znojmo), Vítězslav Lavička (Sparta), Petr Rada (Jihlava).
Objev sezóny: Patrik Hrošovský (Znojmo/Plzeň), Robert Hrubý (Slavia), Adam Jánoš (Jihlava).
Nejlepší cizinec: Costa (Sparta), Haris Harba (Jihlava), Jasmin Ščuk (Mladá Boleslav).
Na Galavečeru Gambrinus ligy 1. 6. bude vyhlášena i nejlepší XI. podle hlasování fanoušků a předána trofej nejlepšímu kanonýrovi.

Stejně překvapený jako Kozáčik z prvenství mezi gólmany byl i sparťanský Pavel Kadeřábek z primátu mezi obránci. „Vždyť já šel v létě na pravý kraj obrany v podstatě z momentální nouze a teď jsem vyhlášen nejlepším obráncem," neskrýval svůj údiv mladík, který už nakoukl i do české reprezentace a ve středu si odbyl ve Finsku dokonce premiéru v národním mužstvu.

Vítězové doprovodných ligových anket
Nejlepší brankář:
1. Matúš KOZÁČIKPlzeň23
2. Tomáš VACLÍKSparta19
3. Martin BERKOVECBohemians9
Nejlepší obránce:
1. Pavel KADEŘÁBEKSparta21
2. CostaSparta13
3. Mario HOLEKSparta9
Nejlepší záložník:
1. Josef HUŠBAUERSparta46
2. Bořek DOČKALSparta8
3. Tomáš HOŘAVAPlzeň3
Nejlepší útočník:
1. David LAFATASparta32
2. Haris HARBAJihlava16
3. Zbyněk POSPĚCHDukla4
Nejlepší rozhodčí:
1. Pavel KRÁLOVEC13
2. Miroslav ZELINKA11
3. Radek PŘÍHODA5
Nejlepší asistent:
1. Martin WILCZEK12
2. Ondřej PELIKÁN6
3. Jiří MOLÁČEK5

Reklama

Související témata: