Hlavní obsah

Slavii dělí jediná výhra od zisku titulu

PRAHA

Dva přesilovkové góly slávistického rebela Dudy zajistily Slavii třetí vítězství ve finálové sérii a od historického titulu dělí pražský celek už jen jediný krok. "Nesmíme podlehnout euforii. Mužstvo zahrálo ohromně ukázněně, ale musí zůstat soustředěně v boji o zlato," tvrdil asistent kouče Slavie Jiří Kalous.

Foto: Novinky s použitím ČTK

DEFAULT TITLE

Článek

Obě mužstva se musela vypořádat s absencí dvou zraněných útočníků. Pardubice postrádaly nejlepší centry Blažka (zablokovaná krční páteř) a Divíška (bolavé koleno), slávisté zase dva nejproduktivnější hráče Supa (poraněné koleno) a Krátošku (pohmožděné rameno).

Do sestavy domácích se ale mohl vrátit Tomica a premiérově v play off nastoupil i z reprezentační dvacítky omluvený Klepiš. Po střevních potížích se na led vrátil i kapitán hostí Janecký a při absenci středních útočníků se poprvé ve finále objevil na svém místě centra.

Hráči tvrdostí nešetřili

Od začátku se hrálo hodně tvrdě a trestná lavice nevychladla. Do 15. minuty bylo 16 vyloučených, po osmi z každého mužstva. Většinou šlo o oboustranné provinění, takže přesilovek a s nimi i šancí k vidění moc nebylo. Až hra tři na tři nabídla soupeřům stoprocentní gólové příležitosti. Hejda však zblízka na Svobodu nevyzrál, stejně tak Málek chytil Janeckého sólo z protiútoku.

Až za Kudrnovo nedovolené bránění hosté pykali. Střelecky naladěný Hejda v přesilovce vypálil od modré a puk trefil brusli Dudy přetlačujícího se s Pácalem, aby vzápětí změnil dráhu letu a skončil v síti bezmocného pardubického brankáře. Slávisty vedoucí branka viditelně uklidnila.

Neustoupili od tvrdé hry, šli agresivně do každého souboje, ale prioritní pro ně byla pozorná obrana a důsledné čistění prostoru před výtečným Málkem.

Počet vyloučených na obou stranách rostl, ale Pardubice ani během přesilovek nedokázaly vymyslet akci, která by rozhodila bránící domácí hráče či překvapila Málka. Zejména při Posmykově čtyřminutovém trestu hosté dopláceli na útočné zoufalství. Naopak Slavia hrála v početní výhodě aktivněji a po střele obránce Nováka zvonila tyčka Svobodovy branky.

Obrana Slavie byla neprostupná

Pardubice dál narážely na obrannou hráz slávistů, kteří se nerozpakovali zahrát i několikrát po sobě zakázané uvolnění a každé ohrožení vlastní branky řešili jednoduchým odehráním puku.

Na vzorně pracující domácí obranu snad mohl platit rychlejší pohyb východočeských hráčů, ale ten znemožnilo dobré pokrytí soupeře ze strany slávistů. Pražané s vědomím těsného náskoku mohli hrát klidněji a nemuseli zbrojit na zteč, přesto se Sailer i Antoš odhodlali k útočným výpadům, které zaměstnaly Svobodu.

Před Málkem stále častěji vyrůstala neprostupná hradba těl a s ubíhajícím časem se snižovala možnost pardubického vyrovnaní. Zvláště když Málek vyrazil střely Sýkory i Lubiny a k dorážkám se hosté nedostávali. O naději při power play je pak připravily zbytečné fauly Mikesky a Tvrdíka a 80 vteřin před koncem po přihrávce Beránka zužitkoval přesilovku Duda.

Pardubičtí přesto riskli hru bez brankáře, ale bez efektu. "Hráči do toho dali maximum sil i hokejového umění, ale přes dodržení taktických záměrů neproměnili šance. Trochu nám chyběli hráči, kteří dovedou dá hře myšlenku," posteskl si trenér Miloš Říha.

Šesté utkání je na programu v neděli 13. dubna v Pardubicích.

SLAVIA vs PARDUBICE 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
1. třetina
02:43SlaviaKadlec (2 min - hákování)
05:51PardubiceLubina (2 min - hra vysokou holí)
06:18SlaviaDuda (2 min)
Beránek (2 min)
PardubiceNovotný (2 min)
Janecký (2 min)
09:05SlaviaBeránek (2 min)
Šaffer (2 min)
Staněk (2 min - nesportovní chování)
PardubiceLubina (2 min)
Duben (2 min)
11:37SlaviaJ. Novák (2 min - krosček)
PardubicePrůcha (2 min - hrubost)
11:56PardubiceRolínek (2 min - podražení)
13:01SlaviaKadlec (2 min - podražení)
14:45PardubiceKudrna (2 min - nedovolené bránění)
15:38SlaviaDuda (Hejda, Sailer)1:0
16:45SlaviaJ. Novák (2 min - podražení)
2. třetina
25:08PardubiceMikeska (2 min - nedovolené bránění)
26:53SlaviaAntoš (2 min - hákování)
PardubiceČáslava (2 min - sekání)
29:48SlaviaKlepiš (2 + 2 min - hra vysokou holí)
32:37PardubiceKudrna (2 min - hákování)
33:26PardubiceP. Sýkora (2 min)
36:41SlaviaPosmyk (2 + 2 - hrubost + krosček)
PardubiceRolínek (2 min - hrubost)
38:59PardubiceLubina (2 min - držení)
3. třetina
50:22PardubiceMikeska (2 min - napadení)
55:03PardubiceKropáč (2 min - vražení na hrazení)
55:52SlaviaSailer (2 min - hrubost)
PardubiceMudroch (2 min - nedovolené bránění)
Mikeska (10 min - osobní trest)
57:20PardubiceTvrdík (2 min + 10 min os. trest - vražení zezadu)
58:40SlaviaDuda (Beránek, Kadlec)2:0
Ostatní statistiky
15Vyloučení18
2Využití0
Rozhodčí: Homola, Turčan - Charvát, Kalivoda. Diváci: 5000.
Sestavy
Slavia:
Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, Kolařík, Posmyk, Graňák - Šaffer, J. Beránek, Sailer - Duda, Fadrný, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Hruška, Klepiš, Tomica
Pardubice:
A. Svoboda - Mudroch, Zábranský, Čáslava, Pácal, A. Novotný, Duben - Jaroslav Kudrna, Tvrdík, Lubina - P. Sýkora, Janecký, Rolínek - Kropáč, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha

Reklama

Související témata: