Hlavní obsah

Vaclíkovo místo v brance Sparty je prázdné, Štěch s Bičíkem se o ně pobijí

Praha/Bruneck

Už jen tři přípravné zápasy s Astrou Giurgiu, Dynamem Moskva a Basilejí. Brankáři fotbalové Sparty David Bičík a Marek Štěch mají na soustředění v Itálii poslední šanci získat pro sebe místo jedničky, jež se uvolnilo po odchodu Tomáše Vaclíka. Nikdo z nich jako jednička nepřišel, rozhodnout musí kratičká letní příprava před startem předkol Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankáři Sparty (zleva): Matej Vozár, David Bičík a Marek Štěch.

Článek
Fotogalerie

Vaclík může předat žezlo svému nástupci přímo na hřišti. Právě s jeho Basilejí se Sparta utká na závěr přípravy, hned týden poté pro ni začne bitva o postup do Ligy mistrů.

„David má nejen zkušenosti, ale také kvalitu. Vrací se do klubu, kde už v minulosti působil, což je pro něj také výhodou. Marek přichází s visačkou velmi talentovaného brankáře s velkými parametry. Při oslovení a volbě nových brankářů měl zásadní slovo trenér gólmanů Pavel Srníček," avizoval trenér Vítězslav Lavička.

Vaclík byl jedním z výrazných protagonistů mistrovského double, po jeho odchodu zažívá Sparta krátké období brankářského bezvládí. David Bičík (33) přišel z turecké Karsiyaky a Marek Štěch (24) z anglického Yeovilu.

Legrace i dřina pod Srníčkovým vedením

„Je pro nás jedním ze základních úkolů určit a vyřešit pozici brankáře číslo jedna a dva. Nikdy jsem se nesetkal, že by do nové sezóny mužstvo vstupovalo bez určené brankářské jedničky a ani tentokrát tomu určité nebude jinak. Chceme to mít vyřešeno před sezónou," ujišťuje Lavička.

První minisouboj gólmanů se uskutečnil minulý týden při dvojzápase na Strahově. Zatímco Bičík udržel čisté konto (2:0 s Českými Budějovicemi), Štěch jednou inkasoval (3:1 s Hradcem Králové).

„Nulu vůbec neřeším, z prvního přípravného zápasu přece nejde dělat závěry. Klape nám to spolu, na trénincích je i legrace. Ale zároveň také pěkná dřina pod Pavlem Srníčkem," komentoval Bičík svou drobnou výhru nad rivalem. „Vycházíme spolu v pohodě. Hecujeme se na každém tréninku, ale o místo jedničky se oba pobijeme," dodával Štěch.

Třetím do party mladý Slovák

„Jak chytali a jak dirigovali spoluhráče, je pro mě příjemné zjištění. Ale definitivní rozhodnutí padne až po soustředění v Itálii a hlavní slovo bude mít Pavel Srníček," opakuje Lavička.

Letenští po úspěšné sezóně vyměnili všechny brankáře. Vaclíka jako jedinou z opor pustili do zahraničí, jeho věrné dvojce Marku Čechovi skončila smlouva a Milan Švenger odešel na roční hostování do Bohemians Praha 1905. Štěcha s Bičíkem v přípravě doplňuje Matěj Vozár.

„Je to mladý talentovaný brankář, který na sebe upozornil v Trenčíně a působil také v Itálii. Vzali jsme ho na testy a chceme si jej pořádně prohlédnout v tréninku. Jedná se o případnou investici do budoucna," avizoval člen představenstva klubu Jakub Otava.

Reklama

Související témata: