Hlavní obsah

V Turecku jsem na stopery řval, tady nemusím, tvrdí sparťanský gólman Bičík

Praha

Na Letnou přišel třiatřicetiletý fotbalový brankář David Bičík velkým obloukem přes Liberec a tureckou Karsiyaku. Jako sparťanský odchovanec se pozice jedničky nedočkal, byť v roce 2005 slavil s letenským klubem mistrovský titul. „Ten jsem opravdu vychytal až Liberci v roce 2012,“ přiznal v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha David Bičík během předzápasového tréninku před utkáním Superpoháru s Viktorií Plzeň.

Článek

O místo jedničky bojoval v přípravě s Markem Štěchem, dalším letenským odchovancem, který se vrátil z Anglie. „Bylo to těžké, ale boj o místo jedničky je náročný všude, nejen ve Spartě. Tady je ale mnohem větší tlak než jinde, i ve srovnání s Libercem nebo tureckou Karsiyakou. Jste víc na očích. Výběr je z více gólmanů a každý se chce prosadit. Musíte makat naplno, aby se to povedlo. O to je pak ten pocit krásnější,“ nabídl svůj pohled na boj o pozici jedničky v brance českého mistra.

O tom, že se jí stane právě on, se dozvěděl po návratu z italského soustředění. Trenér Lavička si nás společně s trenérem gólmanů Srníčkem zavolal všechny tři a řekl nám, že to budu já. Byl to fantastický pocit! Ale do Sparty jsem v létě nepřišel proto, abych seděl na lavičce. Chtěl jsem chytat, pořád nejsem ve třiatřiceti tak starý, s tím jsem do přípravy vstupoval. Tohle přání se mi splnilo. Teď je podstatné, abych nějaký zápas nepokazil nebo se nezranil a vydrželo mi to. Jsem si vědom, že tím jmenováním nic nekončí, ale naopak všechno začíná. Musím tu pozici svými výkony potvrdit,“ zdůraznil Bičík.

Srovnávání s Vaclíkem se nebojí

Verdikt trenérů podle něj vztahy mezi gólmany nenaruší. „Někde se to stát může, ale tady to podle mě nehrozí. S Markem Štěchem i trojkou Matějem Vozárem jsme v pohodě, snažíme se jeden druhému pomáhat. Jsme profesionálové. Kdybych byl v jejich situaci, rozhodnutí bych přijal a makal, abych svými výkony dokázal, že nejsem o nic horší než jednička,“ konstatoval gólman.

David Bičík si dobře uvědomuje, že neunikne srovnáváním se svým předchůdcem Tomášem Vaclíkem. Zejména, když se mu něco nepovede. „Musím na to být připravený. Tomáš Vaclík tu chytal několik let, Sparta udělala na jaře double, on se dostal do reprezentace. Vždycky se najdou lidé, kteří budou srovnávat. Na to ale nesmím myslet. Budu se snažit co nejlépe chytat a pomáhat klukům na hřišti,“ odmítl jakékoliv obavy.

Hned v prvním utkání na Letné s Levadií několikrát rozehrával míč podobně jako německý kolega Manuel Neuer na MS v Brazílii. „Dnes je takový trend, že gólman musí hrát oběma nohama a chodit před šestnáctku. Musí pohlídat míče, které směřují mezi obránce nebo za ně. Neuer to umí dokonale. Nestačí zůstat na brankové čáře a čekat, jestli mě někdo trefí. Bohužel se může stát, že někde budu o chloupek později a nevyjde to, ale s tím rizikem do toho jdu. Neuer byl jednoznačně nejlepším gólmanem na šampionátu. On je obrovská osobnost, jedinečný při vybíhání, má fantastické nohy. Výborný je i na čáře a v šestnáctce, žádný plašan. Opravdu perfektní komplexní gólman,“ složil poklonu slavnému kolegovi.

Sehrát se s obranou nebylo těžké

Pro nového brankáře bývá hodně těžké zvyknout si na nové spoluhráče a sehrát se s obránci. Zkrácená letní příprava k tomu moc času nedala. „Nebylo to tak těžké, protože ve Spartě jsou kvalitní hráči. Na soustředění v Itálii jsme měli i speciální tréninky zaměřené na posouvání obrany a rozehrávání míčů. Zkoušeli jsme různé systémy. Obranu si řídím sám, protože mám z branky nejlepší přehled o situaci. Samozřejmě nejvíc spolupracuji se stopery a defenzivním záložníkem Lukášem Váchou. Snažím se na ně hodně mluvit. Čím lépe si obranu ukočíruju, tím méně pak budu mít práce a sníží se i nebezpečí, že dostaneme gól,“ vysvětlil.

I z tribun je vidět, že na obránce neustále mluví a gestikuluje. „Nekříčím a nenadávám. Samozřejmě když je plný stadión, zvýším hlas, aby mě slyšeli. Snažím se působit pozitivně a uklidnit spoluhráče, když třeba udělá minelu. V Turecku to bylo jiné. Když mi stoper kličkoval s míčem na malém vápně, to jsem řval! Vím ale, že nadáváním nikomu nepomůžu,“ nabídl svůj pohled na spolupráci s obranou.

S Plzní to bude mnohem těžší

Při úterním utkání kvalifikace Ligy mistrů s Levadií Tallinn v bráně moc práce neměl, ale nezdřímnul si. Naopak o to víc musel být ve střehu. „Tyhle zápasy jsou z hlediska koncentrace mnohem náročnější, než když jste v jednom kole. O to víc musíte dávat pozor, aby nedošlo k nějakému rychlému brejku a nebyl z toho problém, v horším případě zbytečný gól. Pak jste za hlupáka, když soupeř jednou vystřelí na bránu a vy to pustíte. Osobně taková utkání nemám moc rád, i když to vypadá, že si můžu zdřímnout,“ vysvětlil s tím, že v Superpoháru s Plzní to bude mnohem horší. „Viktoria je výkonnostně jinde a estonskou ligu s tou českou nelze srovnat,“ dodal.

I když Sparta pojede k odvetě do Tallinnu s prakticky nesmazatelným náskokem, rozhodně prý nic nepodcení. „Bylo fajn, začít doma sezónu sedmigólovým vítězstvím. Moc nás vzadu neprověřili, snad s výjimkou jednoho rohového kopu. My jsme ale k utkání přistupovali s respektem. Výsledky Levadie v estonské nejvyšší soutěži jsou úžasné. Hladce postoupila i do druhého předkola Ligy mistrů. Respekt tenhle tým budil. Nechtěli jsme je podcenit a naopak na ně vlítnout. To se povedlo a výsledek je výborný. Do Tallinnu ale nepojedeme jen na výlet. Musíme výsledek potvrdit a vyhrát, vždyť jde i o koeficient,“ slíbil David Bičík fanouškům.

Který tým získá v pátek Superpohár?
Sparta Praha
51,2 %
Viktoria Plzeň
48,8 %
Celkem hlasovalo 4873 čtenářů.

Reklama

Související témata: