Hlavní obsah

Gólmani, třeste se! Teplický kanonýr Mahmutovič je zpátky

Teplice

„Největší letní posilou je pro nás Aidin Mahmutovič,“ vítá teplický kouč Zdeněk Ščasný návrat osvědčeného fotbalisty do kádru. Bosenský kanonýr, jenž si loni v podzimním 13. ligovém kole přetrhl kolenní vazy, severočeskému celku hodně chyběl. Hlavně jeho góly, kterých dal do zranění na Letné rovných deset, Severočechům citelně scházely a nakonec i vzaly šanci na pohárovou Evropu. Teď už by mělo být lépe...

Foto: Martin Kovařík

Teplický útočník Aidin Mahmutovič.

Článek

„Už jsem zpátky, zdravotně je všechno v pohodě. Absolvoval jsem kompletní přípravu a věřím, že budu stoprocentně připravený už na první zápas,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo osmadvacetiletý Mahmutovič. Těch dlouhých osm měsíců bez fotbalu se prý nenudil. „Nebylo to tak strašné. Začal jsem brzy s rehabilitací, pořád bylo co dělat. Uběhlo mi to celkem rychle,“ dodává, jako by šlo jen o epizodku.

Mahmutovič nechce spekulovat o tom, zda by - pokud by byl zdravý - dotáhl Teplice do pohárové Evropy. „To je jen kdyby... Nikdy nevíte, co se může stát, co bychom uhráli se mnou. Kdybych bral jen podzim a to období, kdy se nám dařilo, pak to reálné bylo. Na jaře ale nemělo optimální formu celé mužstvo. Nebylo to jen o tom, že chybí Mahmutovič. Jeden hráč mužstvo nedělá, potřebuje k tomu dobré spoluhráče, a ti tam jsou. Ale já bych tu sezónu neviděl jako špatnou. Vždyť před rokem jsme hráli o záchranu a teď o Evropu. Skončili jsme pátí, to není zlé,“ zdůrazňuje teplický pokrok pod koučem Ščasným.

Znovu o Evropu

Trenérova slova o největší letní posile se Mahmutovičovi poslouchají dobře. „Jsem rád, že o mně trenér takhle mluví. Budu se maximálně snažit, abych mu tu důvěru vrátil svými výkony na hřišti. Chci co nejvíc pomoct mužstvu, abychom zase vyhrávali,“ slibuje.

Spoléhá na něj nejen trenér, ale celý tým a fanoušci. Všichni doufají, že bude pokračovat ve své kanonádě z loňského podzimu. „To vám v tuhle chvíli neřeknu. Jak na tom jsem, ukážou až ligové zápasy. V každém případě se budu snažit, aby to bylo stejné jako loni. Slíbit to nemohu, sám jsem zvědavý, ale věřím, že zase budu dávat góly,“ říká skromně, ale s vírou, že potáhne Teplice vzhůru tabulkou.

A snad by se mohl naplnit i ten letitý sen o pohárové Evropě, který už spoustu let Na Stínadlech dříme... „Určitě se o Evropu popereme! Máme dobré mužstvo, zase jsme zkušenější. Máme dobrého trenéra, všechno hovoří pro nás. Měli bychom být opět silnější a hrát zase ofenzivní fotbal, který nás baví a divákům se líbí. Věřím, že Teplice budou v lize vidět,“ tvrdí zcela přesvědčivě Mahmutovič.

Sen o Brazílii se rozplynul

Když měl na podzim skvělou střeleckou formu, mluvilo se o jeho velké šanci zahrát si na mistrovství světa v Brazílii. „Bohužel je to pryč, takže budu mluvit čistě hypoteticky. V tu naději jsem věřil a dělal maximum pro to, aby se tento sen naplnil. Měl jsem informace, že šanci mám, hrál jsem dobře. Doma o mně věděli. Nebyl bych v základu, Džeko a Ibiševič jsou útočníci evropské extratřídy, ale už jenom to, že bych jel na mistrovství světa do Brazílie, by bylo fantastické. Bohužel, měl jsem smůlu,“ lituje.

Svým krajanům z Bosny a Hercegoviny tak fandil na dálku. „Podle mne naši hráli dobře, i když vypadli ve skupině. Měli dost smůlu. Neuznaný regulérní gól proti Nigérii mužstvo hodně poškodil. Především jsme byli všichni rádi, že se poprvé v historii naše reprezentace na šampionát dostala. Rozhodně tam neudělala ostudu, jen mrzí, že nepostoupila,“ říká s trochou smutku v hlase. „Věřím ale, že si za bosenskou reprezentaci jednou zahraji."

Skončí fotbalisté Teplic v nadcházející ligové sezóně na příčce zajišťující start v pohárové Evropě?
Ano
72,4 %
Ne
27,6 %
Celkem hlasovalo 294 čtenářů.

Reklama

Související témata: