Hlavní obsah

Nejlepší nahrávač ligy sparťan Dočkal chce přidat konečně i góly

Praha

V Norsku platil za obávaného střelce, po návratu domů však pětadvacetiletý Bořek Dočkal změnil fotbalovou profesi. Po přestupu do Sparty se z kanonýra stal excelentním gólovým nahrávačem. Během minulé ligové sezóny dokonce vytvořil devatenácti přihrávkami nový rekord nejvyšší soutěže. V nadcházející sezóně chce ale přidat víc zásahů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťan Bořek Dočkal by rád častěji skóroval.

Článek

Během prvních ostrých utkání sezóny však pokračoval v servírování gólových přihrávek svým spoluhráčům. „V těch zápasech jsem šance měl, ale nespadlo mi to do brány. Doufám, že nějaké góly v nové sezóně dám. Prvořadý je ovšem úspěch mužstva, pak vlastní pocit z dobře odvedeného výkonu," ubezpečil sparťanský záložník.

„Osobní statistiky jsou až v pozadí. Po loňských lídrech tabulky střelců - Pepovi Hušbauerovi a Davidu Lafatovi - nepůjdu, my o něco takového mezi sebou ani nesoutěžíme. Z pozice ofenzivního hráče bych měl určitě dávat víc branek," přiznal Bořek Dočkal v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Vstup do nového soutěžního ročníku Spartě vyšel perfektně. Po sedmigólovém přídělu do sítě Levadie Tallinn míří do třetího předkola Ligy mistrů a v boji o domácí Superpohár dala tři branky Plzni. Úvod z kategorie snů... „Já bych to až tak nepřeceňoval. Vstup do sezóny se povedl tak, jak jsme všichni doufali, ale to nejdůležitější je před námi. Důležité je, že začátek po přípravě, který bývá někdy obtížný, jsme zvládli," odmítl přílišnou glorifikaci.

Do cíle je ještě daleko...

Dočkal cítí, že Sparta začala v úvodu nové sezóny tam, kde v květnu skončila, tedy dobrými výkony a kvalitním ofenzivním fotbalem. „Věřím, že to tak je, ale na nějaké větší hodnocení je brzy. Získali jsme všechny domácí trofeje. Jako Sparta však budeme muset potvrzovat kvalitu dlouhodobě a celou sezónu. Zápasů je před námi strašně moc. Cíle jsou jasné. Postup do základní skupiny Ligy mistrů a obhajoba domácích trofejí. Máme ale dost široký a kvalitní kádr, abychom se o to minimálně pokusili," zdůraznil Dočkal s tím, že Sparta udělá maximum pro zopakování minulé sezóny. „Je to v silách mužstva," řekl.

Jen dva kandidáti na titul

Kádr Sparty se až na gólmany prakticky nezměnil, naopak ještě posílil. „Tomu odpovídá i atmosféra v kabině. Zdravé sebevědomí narůstalo v průběhu úspěšné sezóny. Myslím si, že na hřišti je to vidět, že tenhle tým spolu už něco odehrál a něco vyhrál. Například v minulé ligové sezóně jsme doma neztratili ani bod. To jsou drobnosti, které pak mohou pomáhat v těžkých zápasech," konstatoval Dočkal.

Podle něho se nezmění ani rozložení sil v nadcházejícím ročníku Synot ligy. „Žádné razantní změny neočekávám. Mladá Boleslav sice přivedla zajímavé hráče, takže tým by měl mít svoji sílu, nicméně předpokládám, že to bude pořád především boj mezi námi a Plzní," nabídl svůj tip Bořek Dočkal.

Reklama

Související témata: