Hlavní obsah

Slavia vede ligu, takže Eden aplaudoval hráčům i trenérovi. To jsem zažil naposledy v Debrecínu, přiznával kouč Beránek

Praha

Slavistický národ se vznáší v sedmém nebi. Aby ne, když Beránkův tým rozstřílel Liberec, po třech kolech má na kontě plný počet devíti bodů a co víc - vede ligu. „Prostě výsledek naší práce,“ pravil lakonicky fotbalista Milan Škoda, který v nedělním večerním duelu svůj tým dvěma slepenými góly na první příčku katapultoval. „Na něco podobného jsme ani nepomysleli, ale když jsem při závěrečné děkovačce viděl emoce v tvářích našich fanoušků, musím uznat, že to za to stálo,“ přidával přece jen v optimističtější tónině mluvící trenér Miroslav Beránek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Praha Milan Škoda oslavuje s fanoušky svůj druhý gól proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Jasně, Liberec v samém závěru doslova zkolaboval a Pražanům k vysoké výhře a první příčce dopomohl sám.

Rajnoch bral vinu na sebe

„Úplně jsme se sesypali, což se stát nemělo," přiznával obránce Jan Rajnoch. „Poslední dvě inkasované branky jdou za mnou. Já jako nejzkušenější hráč měl situace pohlídat," bral vinu na sebe, ale jedním dechem odmítl, že by snad vše způsobil čtvrteční pohárový kolaps v kvalifikaci o Evropskou ligu.

„To tedy rozhodně ne. Přijeli jsme vyhrát, ale namísto toho jsme vyráběli hloupé chyby, po nichž jsme inkasovali. A to jsme hráli do přestávky víc než vyrovnanou partii," glosoval Rajnoch krajně nepovedené liberecké vystoupení.

Debutantův výkon kouče nepřekvapil

Zato domácí hráči jen zářili. Aby ne, když i potřetí vyhráli a v tabulce se dostali na první příčku před Spartu.

„A to jsme dostali zbytečný vyrovnávací gól do šatny a navíc přišli o Latku," připomínal Škoda nucené odstoupení zraněného kapitána o přestávce.

„Latka dostal hodně bolestivého koňara a nevím, jak na tom bude. A protože i Dobrotka je zraněný, musel na hřiště Kodr," glosoval kouč Beránek nucené střídání a samo sebou chválil mladíka, jemuž bude až příští neděli osmnáct. „Ale protože ho vidím den co den na tréninku, jeho výborným výkonem jsem překvapený nebyl."

Vůle, bojovnost a také charakter

Nejen Latka však měl zdravotní problémy, ze stejného důvodu musel střídat i třeba Vukadinovič.

„Právě proto jsme si o přestávce řekli, že vůli, bojovností a kolektivním výkonem musíme průběh zápasu otočit, což se také povedlo," chválil autor dvou gólů Milan Škoda celý tým, který po změně stran opravdu zabojoval.

„A také charakterem jsme výhru doslova urvali," přidával se trenér Beránek. „Hráči vidí, že fotbal a naše výsledky jsou o tvrdé práci, která má ovšem smysl."

„V tom byl mezi oběma mužstvy patrný rozdíl. Je vidět, že ve Slavii se vyčistil vzduch a mužstvo se semklo. Teď bude zapotřebí něco podobného u nás," přiznával liberecký Rajnoch.

Skandování zažil naposledy v Maďarsku

„My se nejen semkli, ale během přípravy jsme také pořádně zapracovali. Proto ten rozdíl proti jaru," reagoval na Rajnochova slova Milan Škoda, jehož čtvrtý gól byl mimochodem tisící brankou, kterou Slavia v samostatné české lize vstřelila.

„Na nějakou euforii, natož pak slavení, že jsme v tabulce první, je ale moc brzy. Vždyť liga se teprve rozjíždí," připomínal promptně.

„Výsledek je nakonec přesvědčivější než průběh zápasu, který pro nás nebyl vůbec jednoduchý. Důležitý pro nás byl druhý Zmrhalův gól, po němž jsme zpevnili střed hřiště a čekali na brejky. V samém závěru nám dva vyšly," glosoval jasnou výhru Beránek, jehož jméno sešívaní fanoušci po závěrečném hvizdu nadšeně provolávali.

„Naposledy jsem zažil něco podobného v maďarském Debrecínu. Ale to bylo až poté, co jsme získali mistrovský titul," netajil se slavistický kouč spokojeností nad skvělým vykročením do ligy, o němž se ani jemu nesnilo.

"Obrovské emoce, které jsem při závěrečné děkovačce ve tvářích diváků viděl, chceme samozřejmě vytvářet nadále. Věřím, že to nebude trvat dlouho a Eden vyprodáme," zasnil se Beránek.

Reklama