Hlavní obsah

Koubek dostal v Plzni životní šanci a říká: Po vyhazovu ze Slavie jsem se necítil odepsaný

Praha

Životní šance! Tak hodnotí trenér Miroslav Koubek příležitost vést fotbalovou Viktorii Plzeň, kde v úterý nahradil Dušana Uhrina mladšího, jemuž se stal osudným krach v třetím předkole Evropské ligy. Jeho nástupce vedl naposledy pražskou Slavii, kde jej v březnu nečekaně vyhodili. „Beru angažmá v Plzni jako důkaz, že jsem ještě vnímán," prohlásil po oficiálním jmenování dvaašedesátiletý trenér.

Foto: Petr Eret, ČTK

Nový trenér FC Viktoria Plzeň Miroslav Koubek

Článek
Fotogalerie

Můžete prozradit, kdy vás Viktoria Plzeň oslovila a jak dlouho jednání trvala?

Generální manažer Adolf Šádek mi volal v pátek. Zrovna jsem byl v Rakousku a jezdil jsem na kole. Chtěl si domluvit schůzku, což bylo hodně nečekané. Ale vše jsem vnímal velmi pozitivně. V neděli večer jsme se sešli. Nabídka na úrovni Plzně či dalších velkých klubů se neodmítá, protože pak by trenér nežil profesní život.

Představuje pro vás možnost trénovat Viktorii Plzeň vrchol kariéry?

Měl jsem v nedávné době čest trénovat kluby jako Baník Ostrava, Mladou Boleslav či Slavii, ale angažmá v Plzni lze zcela určitě nazvat vrcholem.

Dostal jste během doby od březnového vyhazovu ze Slavie i jiné nabídky?

Ano. Jedna přišla. Ale odmítnul jsem ji. Po určité analýze jsem dospěl k názoru, že danou možnost neakceptuji.

Vnímáte angažmá v Plzni i jako šanci ukázat vedení Slavie, že vás odepsalo neprávem?

Tímto směrem neuvažuji. Řekl jsem tehdy, že už neočekávám velkou šanci v lize, ale necítil jsem se po vyhazovu ze Slavie odepsaný. Ano, mám určitý věk a říkal jsem si, že Slavia byla možná vrcholem kariéry. Beru tedy angažmá v Plzni jako důkaz, že jsem ještě vnímán.

Je pro vás hodně limitující, že nastupujete sice prakticky na začátku sezóny, ale bez možnosti poznat mužstvo v přípravě?

Pro mě je dobré, že nás čeká týdenní cyklus bez vložených zápasů. Neplánuji žádné drastické změny. Pokusíme se týmově a organizačně vylepšit defenzivu. Herní způsob Plzně zůstane zachován. Plzeň bude dál hrát zajímavý a ofenzivní fotbal, který ji zdobil dosud. Na tom se nic nezmění.

Na čem tedy budete nejvíce pracovat?

Mám nálepku defenzivního trenéra, s níž však nesouhlasím. Pokud jsem vedl týmy, které byly slabší, logicky dávaly méně gólů. Když jsem dostal příležitost u silných mužstev, vždy jsme byli produktivní. A ještě máme jeden úkol. Musíme zlepšit standardní situace. Celkově vzato Plzeň v neděli v Českých Budějovicích ukázala, že je schopna vysokých výkonů. Není třeba dramatických zásahů či korekcí.

Viktoria v předešlých čtyřech sezónách slavila dvakrát mistrovský titul, třikrát došla do základní skupiny evropských pohárů. Jste připravený na velké očekávání fanoušků a veřejnosti?

Pochopitelně! Počítám s velkým tlakem. Je mi jasné, že když jdu trénovat Plzeň, tak bude tlak obrovský.

Dojde ke změnám v realizačním týmu?

Pavel Horváth bude plnohodnotným hráčem, ale začne se připravovat na novou éru. Nebojím se nazvat jeho roli hrajícím asistentem a mojí prodlouženou rukou do kabiny. Na pozici trenéra brankářů zřejmě přijde Petr Kostelník.

Ve Viktorii jste působil už v sezóně 2000/2001. Klub od té doby doznal dramatických změn. Zůstalo ve Štruncových sadech zachováno něco z vašeho prvního angažmá?

Během prvního dne jsem potkal některé známé lidi, některé přátele. Plzeň je za těch čtrnáct let někde jinde. Prošla kus obrovské cesty a věřím, že já rovněž. Přicházím ve zcela jiné situaci.

Jedním z úkolů, které jste od vedení dostal, je i jistá generační obměna a zapracování mladých hráčů. Bude pro vás v daném směru výhodou, že jste pracoval u reprezentační devatenáctky?

Tady je konkrétní kádr hráčů Viktorie Plzeň, mládežnická líheň. Žádnou paralelu bych neviděl. Nicméně se domnívám, že umím s mladými hráči pracovat, což potvrzují výsledky u reprezentační devatenáctky, s kterou jsme vyhrávali.

Budete na vedení klubu požadovat posílení kádru?

Nemám akutní potřebu kádr doplňovat. Hlavní je, aby se vyprázdnila marodka, kde je Čišovský, Rajtoral a Končal. Každý asi zná kádr Plzně. A jsem přesvědčený, že nemá smysl se hekticky pouštět do nějakého doplňování.

Reklama

Související témata: