Hlavní obsah

Lavička: Lehkost vyprchala, vysvědčení pro nás všechny je neuspokojivé

Praha

Během pár dnů ztratili formu, kterou si drželi prakticky rok. Fotbalisté Sparty vypadli z Ligy mistrů, následovaly dvě po sobě jdoucí ligové porážky s Baníkem Ostrava a na Dukle. Ani v jednom z těchto zápasů navíc neskórovali. Trenér Vítězslav Lavička má jen minimum času, aby mužstvo dal do pořádku na čtvrteční odvetu play off Evropské ligy se Zwolle (první zápas 1:1).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Sparty Praha Zdeněk Svoboda (vlevo) a Vítězslav Lavička po utkání 5. kola Synot ligy s Duklou.

Článek
Fotogalerie

Dá se říci, že sparťanská krize se prohlubuje, že?

Fakt je ten, že jsme druhý zápas po sobě v lize prohráli. A rovněž druhý po sobě nedali gól. Spokojenost v žádném případě není - co se týká efektivity i kvality naší hry. Lehkost v kombinaci, jak jsme si vytvářeli šance v minulosti, teď vyprchala. Složitě se dostáváme k šancím. Dukla sice velmi dobře bránila, ale to není omluva pro naši hru. Chybí mi větší kvalita, přesnost, sebeobětování v koncovce.

Proč jste udělal tolik změn v sestavě?

Jednak z důvodů zdravotních - třeba Hušbauer a Mareček nebyli vůbec v nominaci, mají virózu. Pak jsme navíc chtěli rozložit zátěž na víc hráčů.

Jaký vzkaz vám noví hráči dali?

Vysvědčení pro nás všechny je neuspokojivé.

Před odvetou se Zwolle je to další rána...

Čekali jsme, že nás na Dukle nečeká jednoduchý zápas. Proti jaru vylepšila defenzivní práci, ztěžka jsme se dostávali do šancí. Cítili jsme šanci vrátit se do čela tabulky a chtěli jsme, aby se naše sebevědomí dostalo výš.

A kde teď je vaše sebevědomí?

Říkat konkrétnější závěr je hned po zápase zbytečné. Frustrace, zklamání. Musíme sebrat všechny síly fyzické i morální a dát se dohromady.

Stoper Kováč označil odvetu se Zwolle za zápas roku. Cítíte to s ohledem pro perspektivu celé Sparty stejně?

Ano, všichni vnímáme, že to je klíčový zápas.

Máte ale jen tři dny, abyste mužstvo zvedl...

Prostoru moc není, s tím jsme ale počítali a nevymlouváme se na to. Když se daří, jde to snadno, ale až kritické situace ukáží, jaký je charakter každého jednotlivce. Nedaří se nám a je mi jasné, že před odvetou je třeba něco změnit.

Reklama

Související témata: