Hlavní obsah

Legenda Sparty vítala její porážku. Táta Berger byl za klandrem šťastný, že kluk rozhodl

Praha

„Hóóónza Berger, jinak to nevidím!“ Tak a podobně skandoval kotel letenských fanoušků v 80. letech minulého století. Populární záložník dodnes figuruje mezi legendami Sparty na obřím plakátu, který zdobí Generali Arenu. Fotbalový osud je ovšem někdy bizarní. Sparta v neděli večer dostala další ránu - a Jan Berger (58) byl spokojený. Výhru Dukly 1:0 totiž na Julisce svým gólem zajistil jeho syn Tomáš (29), sparťanský odchovanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Dukly Praha Tomáš Berger během utkání 5. kola Synot ligy se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Ještě v dorostu hrál za Spartu jako slavný táta. V červenci 2007 ovšem přestoupil do Dukly, kde pod otcovým vedením začínal v pražském přeboru. Tomáš Berger pak ale zažil pochod do první ligy. A v neděli v ní poprvé vstřelil gól Spartě. Dva dny po svých pátečních 29. narozeninách tak zajistil Dukle její vůbec první vítězství nad Spartou v české lize.

„Každý gól je pěkný, ale vážím si ho o to víc, že jsme díky němu vyhráli 1:0 proti Spartě. Je to pěkný dárek k narozeninám. Táta asi bude rád, že jsem jí dal gól," usmíval se Tomáš po zápase a zamířil k zábradlí za lavičkou, kde táta stál.

„Hrál jsem za Duklu i Spartu, ale teď fandím Dukle, když za ni hraje syn. Určitě mám radost. Klobouk dolů, kluk rozhodl. Jsem šťastný," líčil Jan Berger.

„Sparta měla víc ze hry, ale byla plonková. Neřekl bych, že je vítězství Dukly zasloužené, ale šťastné. Příště to bude mít těžké, jede do Plzně," dodával táta.

Na domácí výhru čekali půl roku

Dukla přitom na Julisce vyhrála poprvé od února, kdy porazila Teplice. Osmizápasovou domácí sérii bez vítězství ukončila v utkání s úřadujícím mistrem.

„Jsme rádi, že jsme doma konečně vyhráli. Už jsme to potřebovali. Zlomit to zrovna proti Spartě je krásné," liboval si Tomáš.

Dukla přitom po porážce s třetiligovými Domažlicemi (1:3) vypadla z domácího poháru. „Ve středu to byla trošku ostuda. O to jsme radši, že jsme zápas se Spartou zvládli," popsal Tomáš Berger.

Reklama

Související témata: