Hlavní obsah

Dvakrát Latka nepřítele zničil, ale uznává: Sparta je lepší, než když jsem šel do Německa

Praha

Pokud naskočil kapitán a klíčový muž fotbalové Slavie Martin Latka od podzimu 2004 do souboje se Spartou Praha, klub z Edenu nikdy neodcházel poražen. Tehdy v říjnu musel překousnout devětadvacetiletý rodák z Českých Budějovic druhou prohru ve svých deseti startech v bitvě s odvěkým rivalem. Následně však už nikdy neodcházel se skloněnou hlavou. Naopak dvakrát vstřelil vítězný gól. „Bylo by krásné, kdybych se střelecky prosadil i potřetí, ale hlavní je, abychom po tragickém výkonu s Bohemians zvedli hlavu," říká klíčový muž Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický kapitán Martin Latka v utkání s Ostravou.

Článek

Pokud jste nastoupil ke vzájemnému souboji se Spartou, odcházel jste poražený naposledy na podzim 2004. Jste tedy poukázkou Slavie na úspěch?

Myslel jsem, že moje bilance je spíše negativní. Samozřejmě mě ohromně těší, ale derby je vždy specifické. Je to většinou spíše boj než nějaký parádní fotbal.

Poslední dvě derby před vaším odchodem do Düsseldorfu v lednu 2013 jste vyšperkoval gólem, který byl v druhém případě vítězný.

Bylo by parádní, kdybych se trefil i potřetí v řadě. Ale má hlavní práce je dohlížet, aby Slavia góly nedostávala, což se nám moc nedaří, takže se budu snažit hlavně o udržení čistého konta.

Je pro vás bitva se Spartou výjimečná nebo s ohledem na situaci a naprosto rozdílné rozpoložení jde o jeden ze zápasů v řadě?

Jsme spíše v roli outsidera. Ale ať už jdeme do utkání v jakékoliv pozici, je to největší zápas sezóny. Nejkrásnější, nejlepší. Člověk je více soustředěný, než na jiné duely.

Změnila se Sparta během roku a půl, který jste prožil v Německu?

Určitě. Viděl jsem několik jejích zápasů v minulém ročníku a musím uznat, že předváděli vynikající výkony. Ve stejném duchu začali i letošní sezónu. Hrají lépe než před mým odchodem do Německa. Jejich herní fotbalovost a projev je na vyšší úrovni. Zvedli se.

Klíčové zápasy o Ligu mistrů však nezvládla a klopýtala i na domácí scéně. Jsou pro vás nevydařené duely odvěkého rivala s Duklou, Baníkem či v Teplicích receptem?

Některé zápasy možná Spartě nevyšly podle představ, ale z celkového pohledu kvalitu potvrzují. Je mrzuté, že Spartu potkal pokles zrovna v duelech o Ligu mistrů, ale nemyslím, že by ji to dramaticky poznamenalo.

Zatímco Sparta poslední ligový duel zvládla, vy jste prohráli s Bohemians 1905, což byla už třetí ligová prohra v řadě. Jak se černá série podepsala na sebevědomí Slavie?

Ještě v Mladé Boleslavi jsme bojovali až do poslední minuty, byť jsme dohrávali v deseti. S Brnem byla první půle v pořádku, druhá špatná. Na Bohemians vše vyvrcholilo, to byla tragédie. Doufám, že facka přišla v pravý čas a derby bude úplně jiné.

Reklama

Související témata: