Hlavní obsah

Derby pro mě nikdy nejsou otázkou pomsty, ujišťuje Lavička

Praha

Mají v Edenu na co navazovat. Tři poslední derby fotbalisté Sparty vyhráli a po skalpu Slavie prahnou znovu. „Je to sváteční zápas, který pro každého z jeho aktérů představuje enormní motivaci,“ těší se trenér letenského týmu Vítězslav Lavička. Zápas Slavia - Sparta se hraje dnes od 18:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta trenéra Vítězslava Lavičky už hezky dlouho opatruje primátorský klíč pro vládce Prahy. Co na to Slavia...?

Článek
Fotogalerie

O titul hrajete v posledních sezónách s Plzní. Pořád je pro vás derby největším zápasem v lize?

Pro mě osobně derby vždycky zůstane největším zápasem v českém fotbale na naší úrovni, už jen historicky. Je to velmi vypjatý zápas.

Jste kamarád se svým slávistickým protějškem Miroslavem Beránkem, který vás před dvanácti lety porazil ve finále poháru. To je důvod k pomstě, ne?

Derby pro mě nikdy nejsou otázkou pomsty. Je to sváteční zápas, který pro každého z jeho aktérů představuje enormní motivaci. Necítím chuť po pomstě, těším se na velký zápas.

Trenéra soupeře dobře znáte. Vidíte mu tak trochu do hlavy, co na derby chystá?

To bych se neodvážil tvrdit, i když se známe leta. Mirek byl poctivý pracovitý obránce, který dokázal podpořit ofenzivu. To se teď také projevuje ve hře Slavie. Spíš se však snažíme něco vypozorovat z jejich posledních zápasů - a na to naše mužstvo připravit.

Jak je důležité přečíst sestavu soupeře a rozestavení?

Je to jeden z kroků, který patří do naší předzápasové strategie. Ale podstatné je zaměření na svůj vlastní výkon. Sestava Slavie? Myslím, že ta, kterou jsme představovali týmu, bude hodně totožná s tou, která proti nám v Edenu nastoupí.

Jak velkou pozornost budete věnovat Latkovi, který má v derby výbornou bilanci?

Chystáme se i na Martina, ale hlavně na Slavii jako celek. Pouštěli jsme si také gól, kterým Latka derby v Edenu rozhodl. Ale hlavně na utkání Slavie z poslední doby. Měli jsme videomítink, po němž následoval taktický trénink.

Co čekáte od vlastního týmu?

Chystáme se na Slavii velmi zodpovědně. Bude to velký zápas v bouřlivé atmosféře. Snad v rámci pravidel fair play, to bych si moc přál. Snad předvedeme takový výkon, který bude stačit na vítězství.

Slavia hodlá napravit poslední nezdary. Jste rád, že jí v tom vzhledem k dohodě klubů nepomůže váš bývalý útočník Balaj?

Věděl jsem o tom, že to je zaneseno do smlouvy. Je to fakt, s nímž obě strany souhlasily.

Reklama

Související témata: