Hlavní obsah

Na Slováky vyrukuje šest zámořských posil

PRAHA

Se šesti posilami ze zámoří nastoupí česká hokejová reprezentace v Prostějově proti mistrům světa ze Slovenska. "Společně v prvním útoku si zahrají Hlaváč, Straka, Výborný, elitní obrannou dvojici vytvoří Špaček s Modrým a Bednář se představí na křídle u sehraného třineckého dua Marek, Pletka," prozradil trenér Slavomír Lener zařazení hráčů z NHL.

Článek

Při čtvrteční odvetě v Trenčíně dostane většina posil z NHL volno, nastoupí jen tři debutanti působící v zámoří Vašíček, Vrbata, Vokoun a znovu také Bednář. "Z odpočinutých hráčů by se i obránce Blaťák a útočníci Kotrla, Burger a Hudler měli objevit na ledě. Každý, kdo absolvuje prostějovské soustředění, zasáhne alespoň do jednoho střetnutí," naznačil Lener.

Trnka přijel až v úterý

Ani jednou proti Slovákům ale nenastoupí obránce Trnka, který kvůli rodinnému zařizování za oceánem dorazil domů teprve včera. Nováček reprezentace z Floridy se ukáže až proti Rusku, 20. dubna v Českých Budějovicích i o dva dny později v Petrohradu. "Kluci z NHL smí hrát jen dvě přípravná střetnutí před MS, proto jejich nasazení do hry různě rozdělujeme," vysvětlil kouč.

Národní tým včera absolvoval dvoufázový trénink, zaměřený na souhru, nácvik útočných kombinací, rychlého přechodu do útoku i přesilovek. "Celé mužstvo je nažhavené porvat se o nominační šanci a výborný slovenský výběr bude obtížným protivníkem," tvrdil Lener.

S Nedvědem nepočítají

V úterý po obědě musel i reprezentační trenér přiznat, že zamítavé stanovisko IIHF ohledně startu P. Nedvěda na MS je definitivní. "Odeslali jsme tři různé odvolací dopisy. Mezinárodní federace ale striktně trvá na tom, že hráč nesmí reprezentovat dvě země. I když s tím pravidlem přišla až dva roky poté, co Nedvěd nastoupil za Kanadu na olympiádě v Lillehammeru a tím se z dnešního pohledu nevědomky eliminoval z možnosti hrát za české mužstvo," prohlásil rozmrzele Lener.

Trenér o útočníka NY Rangers moc stál. "Náš požadavek byl legitimní, musíme se ale podřídit verdiktu. Zbývá sotva týden do začátku šampionátu a potřebujeme klid pro závěrečnou přípravu, nicméně po mistrovství bych se rád obrátil na právníky a probral s nimi celý případ v civilní rovině. Třeba už kvůli příštímu MS," uzavřel trenér.

Soupeř také s hráči NHL

Dres Slovenska, které Česko porazilo naposledy v podobné fázi přípravy před dvěma lety a na našem ledě nezvítězilo za deset let ani jednou, obléknou také někteří hokejisté působící na americkém kontinentu. Měli by to být Lintner (Pittsburgh), Malec (Carolina), Radivojevič (Phoenix), Sejna (St. Louis), Podhradský (Anaheim) a možná i Majeský (Florida).

Předpokládaná sestava ČR:
Bříza - Špaček, Modrý, Dobroň, Čech, Hlavačka, Richter, Tesařík, Barinka - Výborný, Straka, Hlaváč - Michálek, Broš, Balaštík - Tenkrát, Kucharčík, Hlinka - Bednář, Marek, Pletka.
Předpokládaná sestava Slovenska:
Rybár (Križan) - Lintner, Majeský, Štrbák, Milo, Žabka, Čakajík, Podhradský, Malec - Cisár, Kapuš, Cíger - Sejna, Hurtaj, Vaic - Radivojevič, M. Hlinka, Pardavý - Gron, Špilár.
Určitě dostane volno dvojice Pálffy, Višňovský z Los Angeles, k dispozici ještě nejsou ani Nagy a Suchý z Phoenixu.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.