Hlavní obsah

Sparta má problém. S železnou pravidelností selhává v klíčových chvílích

Praha

Podzim 2005. To je časový údaj, který se ve statistice fotbalové Sparty vyjímá jako čím dál tím větší vykřičník. Tehdy naposledy se na Letné hrála Liga mistrů. A víkendový výbuch v Plzni ukázal, že absence v milionářské soutěži se může protáhnout na víc než jen deset let. Spartu, která v poslední dekádě už zdaleka není Železná, totiž provází neblahá jistota. S železnou pravidelností selhává v klíčových chvílích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Výmluvná grimasa Davida Lafaty v utkání s Plzní. Kanonýr Sparty se nedokázal prosadit.

Článek
Fotogalerie

David Limberský po utkání Plzeň - Sparta

Lukáš Vácha po utkání Plzeň - Sparta

Atmosféra zápasu Plzeň - Sparta

Vřava v plzeňském kotli

Paralela, která se ve Štruncových sadech přímo vnucovala. Nejen výsledkem 2:0, ale také průběhem zápasu. Letenští prožili po čtvrt roce neuvěřitelné déjá vu. Začátkem srpna v Malmö přišli o Ligu mistrů, začátkem listopadu si nechali Plzeň v domácí soutěži utéct o čtyři body, což je také malér. K dalšímu pokusu o postup do Ligy mistrů se Letenští musejí složitě prokousat...

Výchozí pozice před oběma maléry přitom byla víc než dobrá. Po třech hluchých ročnících bez titulu Sparta v minulé sezóně získala double a zdálo se, že má konečně tým schopný v předkolech uspět. Také před šlágrem podzimu bylo mužstvo rozjeté, posledních pět zápasů vyhrálo, dařilo se mu v Evropské lize.

Jenže průběh obou klíčových duelů byl pro Spartu tristní. Jakmile narazila na dokonale přichystaného soupeře, její hra se absolutně rozložila. A když prohrávala, bylo prakticky po zápase, protože v obou případech nedokázala vůbec reagovat. V Plzni ani nevystřelila na bránu.

Plzeň je v předkolech Ligy mistrů stoprocentní

Viktoria je ve snažení o postup do Ligy mistrů stoprocentní. Dvakrát se o ni pod vedením kouče Pavly Vrby pokoušela - a dvakrát si ji zahrála, protože všech dvanáct zápasů v předkolech vyhrála!

Sparta se k takové bilanci v posledních letech ani nepřiblížila. Když má postup na dosah, v rozhodujícím okamžiku selže.

Jako v létě 2009, kdy doma sice porazila Panathinaikos nadějně 3:1, ale v Aténách vyhořela 0:3. Nebo o rok později, kdy se řada jejích opor nechala vykartovat v Poznani a stopku jí vystavila následná šokující domácí prohra 0:2 s Žilinou.

Lavička mužstvo znovu neprobral

Do kvalifikace Ligy mistrů příští rok postoupí nejen český šampión, ale po letech znovu i vicemistr. Kromě Plzně a Sparty má na jednu z těchto místenek zálusk také Jablonec.

Sobotní duel byl mistrovským kouskem Miroslav Koubka, nového trenéra Plzně. I díky tomu teď má Viktorka k jistotě předkol Ligy mistrů v příští sezóně mnohem blíž. A navíc nemusí ztrácet víru, že i s Koubkem se může k vytouženému cíli probít.

Jeho sparťanský protějšek Vítězslav Lavička vrátil na Letnou titul, který ovšem bez Ligy mistrů nemá náležitou hodnotu. Neprobral mužstvo k optimálnímu výkonu v Malmö, nesvedl to ani o víkendu v Plzni.

Po výbuchu s Häckenem pak Sparta prakticky celou minulou sezónu válela, po vyřazení v Malmö se rozjela i letos. Kdo by si však dnes vsadil, že na podzim 2015 se zase po deseti letech konečně do Ligy mistrů podívá!?

Tím spíše, když jí jedna neblahá jistota zůstává. S železnou pravidelností v klíčových chvílích selhává...

Reklama

Související témata: