Hlavní obsah

Slávisté po ostudě věří: v Bruselu to bude jiný zápas

PRAHA

I ostré slovní výpady některých nespokojených fandů vyprovázely v pátek večer fotbalisty Slavie po nečekané remíze s nováčkem z Jihlavy. Místo odevzdaného soupeře byl do posledních chvil ve hře o plný bodový zisk. "Je to ostuda," uznal po pár slovních kličkách záložník Karel Piták, střelec vyrovnávací branky pražského týmu.

Článek

Slavia sice začala zostra, pálila o sto šest, ale nepřesně. "Sám jsem měl dvě velké šance. Kdybych dal, hned by všechno vypadalo jinak, brána byla malá," posteskl si Piták, nejvýraznější postava středové řady Slavie. Novicové Švento a Jarolím toho moc oslnivého nevymysleli.

Jihlavští nadlouho zavřeli cestu ke své bráně a sami se zásluhou exslávisty Petra Vladyky ujali vedení. "Jednu obrannou čtveřici postavili na šestnáctku, další pak pět metrů před ni a to se těžko hraje. Znám to, takhle jsme to praktikovali kdysi i v Blšanech a fungovalo to," říkal s trpkostí další ze záložníků Patrik Gedeon, nový kapitán Slavie.

"Měli jsme smůlu i štěstí, vždyť soupeř měl v závěru velké šance. Ostuda to není, jsou horší věci než remíza s Jihlavou," soudil a vzhlížel ke středeční první bitvě o historický postup červenobílých do Ligy mistrů. "Aspoň se o to pečlivěji připravíme na zápas v Bruselu, budeme soustředěnější," počítal Gedeon.

"Třeba nás Anderlecht podcení, bude to úplně jiný zápas," kalkuloval Piták podobně jako kouč Karel Jarolím, který měl ke spokojenosti též daleko. "S první půli jsme naložili lehkovážně," lamentoval nad promarněnými šancemi trenér, jehož svěřenci se v příštím utkání zřejmě ocitnou v sevření Anderlechtu, jemuž vstup do belgické ligy vyšel znamenitě - vyhrál 6:0 nad La Louvire. "Naše sestava bude samozřejmě jiná, Jihlavští nastoupili s jediným útočníkem, proto jsme hráli vzadu jen ve třech, což v Bruselu nepůjde," plánoval trenér.

Vladyka skóroval a slíbil odměnu

Situaci slávistickému kouči v úvodním utkání první ligy zkomplikoval situaci jeho dřívější svěřenec Petr Vladyka. Lehký oblouček z jeho kopačky - zřejmě tečovaný spoluhráčem Kadlecem - skončil až v domácí síti.

"Ono je jedno, kdo to dal. Hlavní je týmový úspěch, remíza je velmi dobrý výsledek, i když jsme mohli i vyhrát," radoval se středopolař. Na Jarolíma měl dobré vzpomínky. "Dal mi před lety v lize šanci, ale jeho angažmá ve Slavii se blížilo ke konci a na mě už se pak v sestavě nedostalo," vzpomínal Vladyka.

Za úspěch proti svému bývalému celku chystal prémii spoluhráčům. "Něco pro ně určitě připravím. Snad se mi to moc neprodraží," tvrdil kapitán týmu, který si při tažení druhou ligou zvykl na sladké odměny od kouče Večeři.

Čokoláda na hráče prý čekala i po pátečním vydařeném vstupu do první ligy, v níž více než polovina členů základní sestavy nikdy nenastoupila. Heide do nejvyšší soutěže naskočil prakticky rovnou z divize. "Každý zápas pro nás bude velkou školou," předpokládal i přes počáteční úspěch perné chvíle v premiérové sezóně v první lize kouč nováčka Karel Večeřa.

Reklama

Související témata: