Hlavní obsah

Slovák z lavičky Slovanu sám neodejde, ale odvolání nevylučuje

Příbram

Loni účastník Evropské ligy. Letos s patnácti body patnáctý v tabulce. Slovan Liberec uzavřel podzim prohrou v Příbrami. Hráče čeká pořádně mastná pokuta a trenéra Samuela Slováka možná odvolání. Sobotní duel totiž sledoval kouč Vlašimi Vlastimil Petržela, který v minulosti ve Slovanu už působil a vytáhl ho do nejvyšších pater ligy. Slovák o jeho přítomnosti na zápase nevěděl...

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Trenér Liberce Samuel Slovák.

Článek

Čím si vysvětlujete porážku a hlavně bídný výkon vašeho mužstva v Příbrami?

Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání. Příbram potřebovala body jako my a hrála doma. Udělali jsme jednu velkou chybu a dostali gól ze standardní situace. Hráli jsme skoro celý druhý poločas bez vyloučeného Karišika. Nedokázali jsme se dostat do zakončení. Soupeř vyhrál zaslouženě, byl celý zápas lepší.

Příbram dala jedinou branku utkání po jednom z nacvičených signálů. Ty hraje od doby, kdy tým převzal kouč Tobiáš. Vy jste se na ně nepřipravovali?

Samozřejmě jsme se na ně připravovali. Příbram zahrála svůj signál dobře. Reakce našich hráčů byla pomalá, měli to přečíst. Naše naivita a šikovnost Příbrami rozhodla o tom, že jsme dostali jediný gól zápasu a prohráli.

Po podzimu je Slovan na sestupové příčce. Dokážete vysvětlit, jak to, že loňský účastník Evropské ligy vyhrál jen dvě utkání a devět remízoval?

Samozřejmě nikdo v klubu s tímto umístěním není spokojen, já nejméně. Získali jsme mnohem méně bodů, než jsme chtěli. Mnohokrát jsme k výhře měli blízko. Ve většině zápasů jsme hráli poctivý fotbal, i když se nám nepodařilo bodovat naplno. Podzim se nám opravdu nepovedl. Nevyšel jeho úvod, pak jsme měli fázi, kdy jsme hráli dobře, ale nevyhrávali. Hlavně nám chyběla efektivita v zakončení, ale také větší zkušenost v kritických momentech zápasů, kdy je třeba větší koncentrace k tomu, abychom neinkasovali nebo naopak sami vstřelili gól. Čím víc se tlak na nás zvyšoval, tím hůř se s tím někteří hráči vyrovnávali. Neumí hrát o záchranu. Chybí nám hráči, kteří by dokázali v této situaci projevit potřebnou kvalitu. Tlak buď hráče zocelí nebo zničí.

Máte hodně zraněných, ale na mužstvu je znát, že mu chybí vůdce, který by ho v těžkých chvílích dokázal zvednout. Budete takového hráče v zimě hledat?

Chybí nám hráči do nepohody, kteří umí pracovat pod tlakem a dokáží si s ním na hřišti poradit. Chybí nám mentální kvalita. Dřeme, ale efekt to nepřináší. Hráči se to musí naučit.

Kapitán týmu Josef Šural přiznal, že pokuta, kterou vypsalo vedení, když ze dvou posledních zápasů neuděláte čtyři body, je zasloužená. Jak to vidíte vy?

Bylo to nastavené férově. Věděli jsme, do čeho jdeme. Získat ty čtyři body bylo reálné. Stalo se. Nemyslím si ale, že by právě tahle hrozba mužstvo vykolejila, a nedokázalo zápasy zvládnout.

V minulé sezóně si málokdo dovedl představit, že by sestoupila Olomouc, a stalo se. Nemáte pocit, že Slovan je ve stejné situaci?

Teď budeme mít dost času na to, abychom udělali důkladnou analýzu, kde se staly chyby. Ty jsme dělali všichni. Musíme najít hlavní příčinu a udělat všechno proto, aby se mužstvo dostalo na vyšší příčky. Tabulka směrem ke středu je hodně vyrovnaná. Uvidíme, jak to dopadne.

Nemáte obavu, že budete odvolán?

Nebojím se, ale samozřejmě je to možné. Jako trenér jsem zodpovědný za výsledky. Nejbližší dny ukáží.

Sám neodstoupíte?

Ne, já jsem placený za to, abych udělal s mužstvem co nejlepší výsledky. O tom, jestli tu budu, nebo nebudu, rozhoduje někdo jiný. Budu akceptovat jakékoliv rozhodnutí vedení klubu. Sám neodejdu.

Reklama