Hlavní obsah

Plzeň a Sparta jsou dál než my, uznal jablonecký kouč Šilhavý a dodal: Zatím...

Jablonec

Devět kol kráčel radikálně přebudovaný a za desítky a desítky milionů korun posílený Jablonec podzimní ligou bez prohry a držel krok s Plzní a Spartou. V posledním dějství však doma právě se Západočechy smolně prohrál 1:2, takže jeho ztráta na ligové lídry přece jen narostla. „Plzeň a Sparta jsou pořád dál než my, ale podzim ukázal, že jdeme správnou cestou,“ uznal kouč Severočechů Jaroslav Šilhavý, že bude potřebovat ještě čas, aby dovedl svůj tým na samé výslunní.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Článek

Nejvyšší jablonecký šéf Pelta se nechal před podzimním ligovým finále slyšet, že se  podle výsledku rozhodne, jak moc bude v zimě utrácet a kolik posil nakoupí. Znamená to snad, že by prohra s Plzní mohla představovat komplikaci?

Nemyslím, že by porážka ovlivnila jeho představy o doplnění hráčského kádru. Nepůjde samo sebou o tak masivní nákupy jako v létě, ale na příchodu nových akvizic pracujeme.

Takže i Pelta prohru s Plzní nakonec ustál a překousl?

Z výsledku byl smutný, jako my všichni. Mysleli jsme alespoň na remízu, abychom mu dali třeba jen poloviční dárek k nedávným padesátinám, jenže zkušenost a šíře plzeňského kádru nakonec rozhodla. Bohužel v jedenadevadesáté minutě, což bolelo o to víc. Pelta ale naši hru kvitoval. Hlavně v první půli se mu líbila, protože už snesla určitá měřítka.

Proto se bude v Jablonci zase nakupovat a plánovat atak na titul...

O titulu se u nás nemluví, i když každému by se pochopitelně líbil. I mně, ale jsem střízlivý a pořád vidím rozdíl, který je mezi námi a Plzní či Spartou. Tato dvě mužstva jsou dál než my. Zkušenostmi, šíří kádru, kombinačními schopnostmi, řešením finální fáze... Jsme schopni je z pěti utkání třeba jednou porazit, ale zatím nejsme tak daleko, abychom nad nimi vyhrávali, kdy se nám zamane. Doufám ale, že i k tomu se časem dopracujeme.

Když tedy ne titul, pak alespoň druhá příčka znamenající v další sezóně účast v kvalifikaci o Ligu mistrů...

Přání je to veliké, sen také. Zvláště, když pětibodová ztráta na první příčku není zase až tak veliká. Uvidíme, co přinese ligové jaro, ale děláme všechno proto, abychom se do pohárové Evropy dostali.

Už jste Peltovi nanesl představy, o jaké posily máte zájem?

Chtěli bychom ji do každé řady, aby se zvýšila konkurence a hráči cítili větší tlak.

Není tajemstvím, že enormní zájem máte o teplického Nivalda či třeba o Beauguela z Dukly.

Nebráníme se ničemu, ale podobné spekulace ponechám bez komentáře.

Útočníka, který by proměňoval šance a dával góly, byste ale moc a moc potřebovali, o čemž právě duel s Plzní podal důkaz...

Útočníků - a gólových k tomu - není nikdy dost. Zvláště, když Juna brzdila na podzim zranění a Doležala zase slabší střelecká produktivita.

Ale i tak můžete být s podzimním účinkováním spokojeni.

Opravdu byl v našem podání velice dobrý. Už proto, že jsme se dávali dohromady hráčsky, herně a koneckonců i kondičně, protože rovněž v tomto směru jsme měli hlavně v úvodu ligy problémy. Postupně jsme se hodně zlepšili, ale teď musíme pracovat dál s pokorou.

S novými posilami by to mělo být zase o něco snazší...

Potvrdili jsme si, že jdeme správnou cestou. Zatímco jablonecké mužstvo se teprve tvoří, Plzeň a Sparta mají své týmy postavené už delší dobu a doplňují je pouze tam, kde je bota tlačí. My jsme v porovnání s nimi teprve na začátku.

Na jaře byste měli být ale zase dál. Tedy, pokud Pelta splní slovo a bude v nákupech pokračovat.

Zatím dostál všem slibům, které dal, takže věřím, že to bude stejné. Zvláště, když vydařeným podzimem jeho ambice nekončí.

Reklama

Související témata: