Hlavní obsah

Hostování ve Spartě by mělo pomoct mně i jí, věří Kadlec

Praha

Ve středu se Sparta s Frankfurtem dohodla na hostování dvaadvacetiletého útočníka Václava Kadlece do konce jarní části sezóny. Ve čtvrtek absolvoval na Strahově individuální trénink společně s dalším nováčkem v týmu Jakubem Řezníčkem a v pátek už se budou hlásit trenéru Lavičkovi a připojí se k týmu. Hrát by mohli už v pondělním duelu s Příbramí. Sparta o hostování Kadlece moc stála a hodně si od něj slibuje i sám hráč: „Mělo by pomoc mně i jí, takže by tento krok měl být výhodný pro oba." Na dresu bude mít pro útočníka netradiční číslo 3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty Praha útočník Václav Kadlec během tiskové konference.

Článek

Na začátku roku jste jasně dával najevo, že chcete hrát bundesligu. To se nepodařilo. Jste nakonec rád, že můžete na jaře hostovat ve Spartě?

Nechtěl jsem to vzdát při prvním neúspěchu, nebo před první překážkou. Samozřejmě jsem bojoval o místo v sestavě. Nikdy to ale nezáleželo jen na mně. Nevyšlo to, takže jsem rád, že se podařilo hostování ve Spartě. Chybí mi herní praxe, a ta šance, že budu hrát, je ve Spartě větší, než byla momentálně ve Frankfurtu. Ve Spartě to znám, mám na svoje předchozí působení dobré vzpomínky, získal jsem se Spartou i mistrovský titul. O něj budu bojovat znovu. Bude to boj. Vím, že silná mužstva mají i Plzeň a Jablonec, ale věřím, že Sparta titul obhájí, chci tomu pomoci. Je to jasná priorita.

Jak jste snášel ten měsíc nejistoty, kdy jste nevěděl, jestli zůstanete v Eintrachtu, nebo vás pustí na hostování?

Trénoval jsem možná víc, než jindy. V podstatě pro sebe, a čekal jsem na rozhodnutí. Samozřejmě jsem cítil nejistotu, ale nic jsem s tím nemohl dělat. Byl jsem připravený na obě varianty, že zůstanu a budu hrát, nebo odejdu. Nikdo mi neřekl, že nebudu za Frankfurt hrát. S trenérem jsem mluvil jen o přípravě a s tou byl z mé strany spokojený. O ničem jiném jsme nemluvili.

Váš manažer Pavel Paska hovořil o několika nabídkách, které na vás Frankfurt dostal. Nelitoval jste, že nějaká nevyšla už v lednu?

Já o nich moc nevěděl, jen co mi zavolal pan Paska. Jména některých klubů byla zajímavá, takže v tu chvíli to trošku zamrzelo, že to nevyšlo. Ale nikdy jsem nebyl ve fázi, že bych byl naštvaný.

Neříkáte si, že se vracíte do Sparty poněkud brzy, po roce a půl?

Nejde o návrat, ale o hostování, které mi má pomoci se rozehrát. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel tak, že se vracím, ani o tom, že půjdu dál. Ve Frankfurtu mám platnou čtyřletou smlouvu a 1. července se tam vrátím. Rozhodně toto hostování neberu jako přechodnou stanici. Jsem tu od toho, abych pomohl sobě i Spartě. Věřím, že to bude nakonec výhodné pro obě strany.

Jedničkou v útoku Sparty je David Lafata, prakticky pár hodin před vámi přišel další kvalitní útočník Jakub Řezníček. Cítíte i přes tuto konkurenci reálnou šanci hrát?

Záleží samozřejmě na tom, jak budu vypadat v tréninku. Rozhodnutí pak bude na trenéru Lavičkovi. Myslím si, že jsem silnější v osobních soubojích, rychlejší a hlavně zkušenější. Sice jsem dlouho nehrál, ale jsem přesvědčený, že nějakou kvalitu opravdu mám a budu se snažit o tom přesvědčit na hřišti. Cítím se velmi dobře, nelimitují mě žádné zdravotní problémy.

Takže budete připravený už na pondělní ligový zápas s Příbramí?

Zatím jsem s klukama netrénoval, ale budu připravený zápas odehrát. Stoprocentně je pro mne lepší, kdybych první utkání odehrál doma na Letné, než kdyby to bylo venku.

Trenér Lavička říkal, že jste využitelný na hrotu útoku, ale i na křídlech nebo jako podhrotový hráč. Kde se cítíte nejlépe?

Ve Spartě jsem nejčastěji hrát zprava a bylo to dobré, ve Frankfurtu mě dávali spíš na hrot a ze začátku to bylo také dobré. Mně je jedno, na jakém postu nastoupím, nevybírám si.

Řekl vám kouč Vítězslav Lavička, kam s vámi počítá?

My jsme spolu hovořili osobně po Vánocích, a pak několikrát telefonicky. Zatím jsme tuhle otázku neprobírali. V pátek se připojím k mužstvu, určitě na to přijde řeč.

Z Letné jste odešel před rokem a půl. Jsou v kádru Sparty hráči, které byste neznal?

Je jich jen pár, převážně ti, kteří mezi tím na Letnou přišli. Většinu znám.

Hrálo při vašem konečném rozhodování roli i mistrovství Evropy jednadvacítek, které hostí v červnu Česko?

Hrálo významnou roli. Kdybych ve Frankfurutu nehrál, nikdo by mi nezaručil, že budu povolán. Pokud budu ve Spartě hrát, mám mnohem větší šanci. A já bych chtěl na šampionátu hrát.

Ve Spartě jste hrával se čtrnáctkou, ve Frankfurtu jste nosil dres číslem deset. Teď máte po návratu na Letnou trojku. Licitoval jste nějak o číslo?

Vůbec ne. Já na čísle nelpím. Trojka byla volná. Můj otec, když hrával, tak měl trojku. Byla volná, takže jsem po ní sáhl.

Ve Frankfurtu jste začal velmi dobře. Dával jste góly, přihrával na ně. Čím si vysvětlujete, že jste postupem času z trávníku víc a víc mizel?

Je pravda, že začátek se mi povedl. Takový jsem ani sám nečekal. Těžko říct, proč se to pak zvrtlo. Věřil jsem, že od léta to bude lepší, přišel nový trenér, ale ani on mi nedal tolik šancí.

Vy sám jste byl přesvědčený, že máte na to, abyste hrál?

Cítil jsem, že na to kvalitu mám, abych hrál víc, ale to byl můj názor. Každý může mít svůj. Rozhodnutí bylo na trenérovi.

V Německu se psalo a mluvilo o jazykové bariéře...

To se psalo po prvním půlroce a přetrvalo to. Ale v tom problém nebyl. Není pravda, že se nedomluvím německy. Teď už nemá smysl se tím dál zabývat.

Čím to podle vás je, že dřív v bundeslize zářili Tomáš Rosický, Jan Koller, a teď se hráči vracejí předčasně domů, například Václav Pilař, František Rajtoral, Milan Petržela, teď vy. V čem je bundesliga tak náročná, že ji čeští hráči nezvládají?

Návraty se stávají, byly a budou... Bundesliga je jednou z nejlepších soutěží v Evropě. Bundesligové týmy si vedou velmi dobře i v evropských pohárech, kvalitu tedy musí mít. Těžko říct, čím to je, že Češi se vracejí.

Reklama