Hlavní obsah

Jihlava v souboji nováčků porazila Most

Jihlavští fotbalisté se v první lize dočkali historicky prvního vítězství na domácí půdě. Tým z Vysočiny porazil v duelu nováčků Most díky brance slovenského útočníka Perniše ze 14. minuty. Most ani na třetí pokus na hřišti soupeře nedokázal bodovat. Oba týmy se výborně znají ze společného působení ve druhé lize a Jihlava si v neděli chtěla vylepšit bilanci z posledních deseti utkání, v nichž porazila Most jen v jediném případě.

Článek

A hlavně se chtěla po minulých domácích prohrách s Příbramí a Libercem revanšovat před svými fanoušky a tříbodovým ziskem se odpoutat ode dna tabulky.

Kouč Jihlavy Večeřa v neděli poprvé v sezoně postavil od začátku na hrot útoku obě útočné věže Kaplana s Pernišem a jeho tah se domácím znamenitě vyplatil. Už ve 14. minutě bek Heide unikl po pravé straně, po jeho centru prohrál mostecký gólman Svoboda souboj s Pernišem a slovenský útočník po 261 minutách ukončil jihlavský střelecký půst. Perniš se navíc v pátém utkání mohl radovat ze svého premiérového zásahu v české lize.

Jihlavané na trávníku vládli a děravou mosteckou obranu provětrávali dál: ve 23. minutě pálil těsně vedle Veselý, o tři minuty později po Kaplanově přihrávce pálil jen do gólmana a festival zahozených šancí zakončil deset minut před poločasem nepřesně hlavičkující Vojtíšek. Jihlavě se nakonec málem krutě vymstila hluchá chvíle ve 40. minutě, jenže kanonýr Siegl nejprve mířil těsně vedle a po další jihlavské hrubce zneškodnil Mackovo sólo brankář Rzeszoto, který dnes dostal poprvé přednost před Vorlem.

Po poločase se obraz hry změnil: Jihlava se upjala k hájení těsného náskoku a Most se mocně rval o vyrovnání. Už sedm minut po pauze se znovu vyznamenal brankář Rzeszoto, který odvážným pádem pod nohy sebral šanci Pilařovi. Mostecký kapitán měl za deset minut možnost na reparát, ale jeho trestný kop tentokrát těsně obletěl domácí branku.

Mostečtí po nezdarech na Spartě a na Slovácku toužili poprvé v sezoně venku bodovat a potvrdit stoprocentní bilanci z domácích zápasů. Severočeši se v závěru nastěhovali před jihlavské pokutové území, ale Houšť dvě minuty před koncem po Pilařově centru znovu narazil na bezchybného Rzeszota. Jihlavné si tak po dvou prohrách za sebou dnešní výhrou náležitě vylepšili náladu.

Vysočina Jihlava - SIAD Most 1:0 (1:0)
Branka: 14. Perniš. Rozhodčí: Jára - Zlámal, Pokorný. ŽK: Zúbek, Vladyka, Heide - Škerle, Škoda, Pilař. Diváci: 2150.
Sestavy:
Jihlava: Rzeszoto - Heide, Vojtíšek, Kadlec, Liška - Veselý (85. O. Šourek), Zúbek, Vladyka, Štohanzl (64. Malínek) - Perniš, Kaplan (73. Lovětínský). Trenér: Večeřa.
Most: Svoboda - Houšť, Novotný, Škerle, J. Procházka - Macek (81. Boček), Pilař, Škoda (76. R. Čížek), Hruška - Jendruščák (55. Brzezina), H. Siegl. Trenér: Bičovský.

Reklama

Související témata: