Hlavní obsah

Fotbalová Thálie. Disciplinárka ocenila Lafatovu etudu na 50 tisíc

Praha
Aktualizováno

Pokutou ve výši padesáti tisíc korun potrestal strahovský fotbalový tribunál sparťanského útočníka Davida Lafatu za nafilmovanou penaltu v samém závěru ligového duelu 21. kola s Teplicemi. „Trest přijímám,“ hlesl letenský kapitán, když opustil jednání disciplinární komise, které trvalo jen pár minut. „Spolupracoval s námi a přispěl k objasnění případu. A i lítost projevil,“ vysvětloval předseda tribunálu Richard Baček, co Lafatovi napomohlo, takže i proto komise k zastavení činnosti neměla důvod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata během utkání s Teplicemi.

Článek
Fotogalerie

Za nesportovní chování měl strahovský tribunál v minulosti jednotnou taxu. Lafata za nafilmovanou penaltu ještě v jabloneckém dresu v pohárovém duelu na Žižkově v roce 2011, stejně jako všichni jeho následníci odcházeli od disciplinárky s pokutou 30 tisíc korun.

Tentokrát ovšem zaplatí Lafata o dvacet tisíc víc. Rovných padesát.

Tribunál zvedl taxu

„Přitížilo mu, že hrubým způsobem ovlivnil výsledek zápasu Sparty s Teplicemi," podotkl šéf disciplinární komise Richard Baček, zatímco Lafata, který si za hereckou etudu vysloužil novou přezdívku Letec a fanoušci ho navrhovali odměnit po vzoru divadelníků fotbalovou Thálií, bořil oči do země.

„Nebudu trest komentovat, ani už se k celému případu vyjadřovat," pravil omluvně letenský kanonýr a kvapem hledal cestu ze Strahova.

„Je to osobní trest pro hráče," reagoval sparťanský mluvčí Ondřej Kasík na dotaz, zda se pokuta bude platit z letenské pokladny, nebo zda bude muset sáhnout na soukromý účet Lafata.

„Sám David měl zájem před disciplinární komisi předstoupit a objasnit některé věci, jež se během zápasu udály," líčil Kasík pohnutky letenského kapitána, kterého na Strahov doprovázel.

Za kapitána vysvětloval mluvčí

„Před disciplinární komisí mluvil stejně jako v prohlášení, které jsme dva dny po inkriminovaném střetnutí s Teplicemi vydali. Zopakoval, že pád byl přihraný a že je to věc, na kterou není pyšný," líčil Kasík, co se dělo za zavřenými dveřmi Strahova.

„Lítost skutečně projevil, což jsme brali jako polehčující okolnost, naopak hrubé ovlivnění výsledku utkání mu přitížilo," glosoval šéf tribunálu Baček vynesený verdikt.

"Řády nám sice umožňují udělit v podobných případech distanc až na čtyři utkání, ale vzhledem k předchozím trestům v podobných případech jsme o tom ani nehlasovali," dodal.

"I tak je padesát tisíc nejvyšší pokutou za podobné provinění. V zápisech komise jsme alespoň vyšší finanční sankci nenašli," tvrdil.

Trest přijal

Lafata trest okamžitě a s evidentní úlevou přijal. Podstatné pro něho je, že může hrát a v sobotním ligovém duelu v Hradci Králové s kapitánskou páskou Sparty do zápasu nastoupit.

Sparta ostatně přijala finanční sankci také. „Nepředpokládám, že bychom se proti trestu odvolávali. Hráč to nepožaduje a my jeho postoj respektujeme," potvrzoval ostatně Kasík hned na Strahově.

Je to dostatečný trest, odradí od podobných pokusů?
Ne, vyhlášení herci si ale dají aspoň na chvíli pokoj
3,5 %
Ne, nic se nezmění, z podstaty fotbalu to není možné vymýtit
79,3 %
Pro Lafatu ano, už i proto, jak to schytal. Další to vůbec neovlivní
16,1 %
Ano, podobných etud výrazně ubyde
1,1 %
Celkem hlasovalo 15965 čtenářů.

Reklama

Související témata: