Hlavní obsah

Plzeňský Kolář v Ostravě jako exekutor penalt poprvé v ročníku selhal

Ostrava

Deset pokutových kopů měla k dispozici v tomto ligovém ročníku Viktoria Plzeň. Dva neproměnila. Po Ondřeji Vaňkovi zaváhal v sobotu v Ostravě i Daniel Kolář. Při tom právě on penalty kopal suverénně, proti Dukle dokonce dvě. Na Bazalech jeho šestý pokus zlikvidoval gólman Baníku Jiří Pavlenka...

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Plzeňský fotbalista Daniel Kolář před Vojtěchem Štěpánem z Baníku v utkání 22. kola Synot ligy.

Článek

„Špatně jsem to kopnul, tak mi penaltu chytil... Chvilku jsem na gólmana koukal, ale měl jsem vybrané místo, kam míč pošlu. Pavlenka je dlouhý, dosáhl tam. Navíc jsem nedal ani pořádnou ránu,“ konstatoval Daniel Kolář.

Dokáží zlomit nepovedená utkání

O nějaké panice, nebo obavě, že neproměněná penalta může v konečném důsledku znamenat ztrátu dvou nebo i tří bodů, však rozhodně nepropadal. „V prvním okamžiku jsem spíš viděl míč, který ke mně brankář vyrazil, ale Franta Rajtoral u něj byl dřív. Jenže Pavlenka vychytal i jeho... Rozhodně nebyl důvod panikařit. Pořád zbývalo dost času nějaký gól dát a vyhrát, což se nám nakonec i povedlo. Věřil jsem, že vyhrajeme,“ zdůraznil zkušený plzeňský záložník.

Pavlenka před Kolářem vychytal i Lafatu. Ten ale na tom byl hůř, protože chybělo už jen pár minut do konce zápasu. „To se musíte zeptat Davida, jak se cítil... Pochopitelně penalta by se měla dávat, ale skoro každý týden ji někdo nedá. Neproměnili ji větší fotbalisti, než jsem já. Pravdou ale je, že my jsme na to, abychom dali gól, měli víc než poločas, Sparta jen pár minut,“ nabídl svoje srovnání a na dotaz, čím si vysvětluje, že Plzeň už kopala deset pokutových kopů bez mrknutí oka praví: „Je to tím, že jsme hodně ve vápně soupeře.“

Největší zbraní je víra v tým

Výkony Viktorie nejsou především v zápasech na hřištích soupeře nijak oslnivé. Přesto je zvládá a vyhrává. „Určitě je to v tom, že v naše vítězství věříme a jdeme za ním. Vezměte si, že hlavně venku zvládáme zápasy, v nichž se nám třeba nedaří. V Hradci jsme to měli těžké, na Dukle jsme prohrávali... V Ostravě jsme vlastně poprvé na jaře venku vyhráli o dva góly. Psychickou sílu jsme ukázali i na Bazalech, kde to rozhodně nebylo lehké utkání,“ konstatoval Kolář.

Osm kol před koncem vede Viktorie o pět bodů. Nikdo takový náskok v lize ještě neztratil. Viktoriáni věří, že tohle prvenství je nečeká, ale nepropadají ještě euforii. „Ztratit se dá cokoliv, ale my si dáme pozor. To, co jste řekl, je historie, každý ligový ročník je jiný. Na něco takového se dívat nemůžeme, ale nechceme být první, kdo by takovou šanci pustil. Nás ovšem nejvíc zajímá nejbližší zápas, a tím je Brno u nás. O ničem jiném nepřemýšlíme,“ zdůraznil Daniel Kolář.

Reklama