Hlavní obsah

O údajném uplácení v českém fotbale nic neví ani sudí Damková

KROMĚŘÍŽ

Ani prvoligová sudí Dagmar Damková, která v úterý stanula jako svědek před okresním soudem v Kroměříži kvůli kauze klubu 1. FC Synot, nic neví o údajném uplácení v českém fotbale. Výpověď Damkové se tak nesla ve stejném duchu jako pondělní výslechy jiných rozhodčí a několika funkcionářů. Soudce Karel Rašín dnes kromě ní vyslechl i fotbalového delegáta Jana Horu a policisty, kteří prováděli sledování obžalovaných.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Soudce kroměřížského soudu Karel Rašín (vlevo) při zahájení líčení v korupční aféře FC Synot - archivní foto.

Článek

Hlavní líčení v úplatkářské aféře fotbalového klubu Synot mělo dnes již páté stání, naposledy se soud případem zabýval v pondělí. Před soudem vypovídali například ředitel pražské Sparty Miroslav Pelta, sudí Luboš Helebrant a Petr Čecháček či fotbalový delegát Pavel Spišák.

Damková vypovídala především o okolnostech utkání mezi Blšany a Synotem, které se hrálo v listopadu roku 2003 na hřišti v Příbrami. Hlavním sudím byl jeden z obžalovaných Václav Zejda. Damková zde figurovala jako pomezní rozhodčí. "Před zápasem, v jeho průběhu ani po něm jsem nic zvláštního nepozorovala," poznamenala. Rozhodčí navíc podle obhajoby obdrželi po utkání nadprůměrné hodnocení.

Celá aféra se podle Damkové odrazila na vztazích mezi rozhodčími. "Atmosféra je napjatá, rozhodčí se bojí cokoliv říct. Fotbalu to rozhodně uškodilo, mluví se jen o negativních věcech," řekla novinářům.

Soud dnes vyslechl na žádost obhájce Václava Zejdy Karola Hrádely i několik policistů, kteří prováděli sledování některých obžalovaných. Policisté byli kvůli utajení v oddělené místnosti, jejich hlas byl navíc zkreslen technickým zařízením. Vystupovali pod smyšlenými jmény, například Jan Novák.

V případu jsou obžalování tři bývalí představitelé klubu Ivo Valenta, Jaroslav Hastík a Igor Štefanko a sedm rozhodčích Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Václav Zejda, Bohuslav Krátký, Josef Dvořáček, Eduard Cichý a Petr Řehoř. Hrozí jim tresty v rozpětí od jednoho do dvou roků. Další líčení se podle Rašína uskuteční zřejmě v listopadu, případ by chtěl soudce uzavřít do konce letošního roku.

Reklama