Hlavní obsah

Je to neuvěřitelné, záchranu jsem viděl až na třicáté kolo, zářil liberecký kouč Vavruška

Liberec

Liberec přebíral po třetím jarním kole, kdy spadl na předposlední příčku, tým byl psychicky dole. Dvě kola před koncem však trenér David Vavruška slaví se Slovanem záchranu. O setrvání v první lize definitivně rozhodla nedělní ýhra Severočechů 2:0 nad Hradcem Králové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Liberce David Vavruška a Miloš Karišik.

Článek

"Když jsem k mužstvu přišel, nevěřil bych, že po osmadvacátém kole budeme zachráněni. Viděl jsem to až na třicáté, je to neuvěřitelné," zářil Vavruška po duelu s Votroky, který rozhodly góly Miloše Karišika (premiérová trefa v české lize) a Josefa Šurala z prvního poločasu.

„Nejpodstatnější byl výsledek, nic jiného, nedovedl jsem si teď už představit, že bychom honili ligu v posledních dvou kolech. Obával jsem se ale, že vzhledem k důležitosti utkání budeme svázaní, ovšem byl jsem mile překvapen, jak jsme zvládli první půli," lebedil si Vavruška.

„Ve druhé už to na nás padlo, byla hrůzostrašná, dvakrát jsme si nepřihráli. Ale nedivím se, vzhledem k tomu, čím vším jsme si na jaře museli projít... Kdo nikdy nedělal sport, nepochopí. Jsem vděčný, že jsme to uhráli takhle," dodal Vavruška. Když měl ukázat na zlomový moment, od něhož se Liberec odrazil k záchraně, bez váhání odkázal na vyřazení druholigovým Třincem z poháru FAČR.

„Tam jsme si sáhli na dno. Výsledkově, i charakterově. Druhý den jsem si nebral servítky, čekal jsem na odezvu hráčů. Říkal jsem si, že buď jsme jasní sestupující, nebo najdeme charakter a zvládneme to. Tři dny poté jsme porazili Brno a rozjeli se," podotkl Vavruška, který podstatný díl za záchranu přiřkl i fanouškům Slovanu.

Pokládá za fantastické, jak se ve chvílích, kdy byl tým dole, zachovali. „Jinde v takových případech třeba zaútočí kameny na autobus s hráči, ty liberecké považuju za nejlepší, co jsem kdy viděl. Zaslouží absolutorium," sdělil Vavruška.

Brabec mě mohl podrývat, ale on se zachoval úžasně

Slova uznání měl také pro stopera Ericha Brabce. Po jeho příchodu vypadl ze sestavy, od zkušeného borce se však dočkal pozitivní reakce. „Měl dvě možnosti, jak se situaci postaví. Postavil se k ní jedině správně, je to obrovský profesionál, přítel, který mi v kabině moc pomohl. Mohl mě podrývat, že nehraje, on se ale zachoval úžasně," radoval se Vavruška.

Tři poslední měsíce prý pro něj byly nejtěžší štací, jakou kdy v roli trenéra prošel. Mužstvo přebíral výtečně připravené fyzicky, po psychické stránce však bylo na dně. „Musím říct, že to nebyl dobrý pohled, po třech dnech jsem z toho byl zděšený. Ale zvládli jsme to, jsem šťastný," uzavřel kouč.

Reklama

Související témata: