Hlavní obsah

Potřebujeme posílit. Hráči, kteří ligu vybojovali, mají ale naši plnou důvěru, tvrdí kouč Zlína

Zlín

Definitivní stvrzení návratu do nejvyšší soutěže ze třetího místa druhé ligy oslavil osmačtyřicetiletý kouč zlínských fotbalistů Bohumil Páník na dovolené v jižních Čechách jedním pivem. Hned po návratu začal pracovat na tom, aby byl moravský tým mezi elitou konkurenceschopný.

Foto: LFA

Zlínský trenér Bohumil Páník (vlevo).

Článek

Vy nejste příznivcem bujarých oslav?

To rozhodně ne. S manželkou jsme si dali po návratu z cyklistického výjezdu jednu desítku. Připili jsme si společně na ten krásný půlrok, který jsem na jaře ve Zlíně zažil.

Je postup do první ligy dosavadním vrcholem vaší trenérské kariéry?

Skoro stejně si považuju toho, že se mi podařilo před lety zachránit v polské lize Lech Poznaň, přestože se tehdy slavný klub zmítal v ekonomických problémech. Dostat se někam výš je ale asi přece jen víc než se pouze udržet.

Co stálo za jarním vzepětím Zlína?

Že jsme si počínali jako tým. Nebyl v něm žádný rušivý element. Proto jsme vyhráli deset střetnutí ze čtrnácti. Asi nám prospělo, že máme v mužstvu devět odchovanců. A taky si někteří kluci rychle zvykli na postech, na kterých dřív nebyli často zvyklí nastupovat.

Bude mít celek na záchranu v první lize?

Já věřím, že ano. Potřebujeme ovšem nejen posílit, ale i rozšířit kádr. Chci mít v mužstvu minimálně patnáct fotbalistů, z nichž každý bude schopen kdykoliv nastoupit plnohodnotně v základní sestavě. Kluci, kteří ligu vybojovali, mají ovšem naši plnou důvěru.

Už jste některé nové hráče na startu letní přípravy přivítal?

Ano. Trénují s námi záložníci Stratil, který patří Plzni, ale upozornil na sebe na hostováních v Příbrami a Teplicích, a Bartoš ze slovenského Ružomberku. Dalším nováčkem je urostlý brazilský stoper Carlos, jenž nabral zkušenosti s evropským fotbalem v Polsku. Další čtyři borci by je měli brzy následovat.

Velkou posilou by mohl být reprezentant do 21 let Jakub Jugas, který hostoval v Brně, ale je vaším kmenovým fotbalistou...

Byl bych samozřejmě hrozně rád, kdyby se Kuba vrátil. Uvidíme ovšem, jak jeho kariéru ovlivní ME jednadvacetiletých. Pokud by na něj přišla lukrativní nabídka, asi by bylo těžké ji odmítnout.

Jak je pro tým důležitý bývalý slávista Hubáček, který je v 38 letech vaším nejzkušenějším hráčem?

Mám radost, že jsme se s ním dohodli na prodloužení smlouvy. Je to náš lídr na hřišti i v kabině, kde má společně s kapitánem Železníkem hlavní slovo.

Nemáte obavy, že prvoligový fotbal zůstane ve Zlíně ve stínu extraligového hokeje?

Už na jaře ve druhé lize jsme měli i tříapůltisícové návštěvy. Lidi přicházejí fotbalu znovu na chuť. A během úvodních ligových kol se ještě ani hokej hrát nebude. Uděláme na začátku sezóny všechno pro to, abychom solidními výsledky nalákali fandy i na další zápasy.

Letní přípravu absolvujete výhradně v domácích podmínkách?

Ano, nechtěl jsem po postupu na poslední chvíli její schéma zásadně měnit. Finance na zahraniční soustředění si ušetříme na zimu.

Reklama

Související témata: