Hlavní obsah

Rosického se Ščasný ještě nevzdal. A Vácha musí i ve Spartě přidat

Praha

Některé plánované posily fotbalové Spartě unikly, jiné získala a na dalších dál pracuje. Její kouč se ještě nevzdal ani návratu Tomáše Rosického z Arsenalu. „Pořád se jedná, ale vím, že to bude složité, protože Tomáš v Anglii prodloužil smlouvu,“ avizoval Zdeněk Ščasný před prvním tréninkem letní přípravy. K trenérovi se naopak nedonesla žádná oficiální informace, že by Newcastle usiloval o Ladislava Krejčího.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný během zahájení letní přípravy.

Článek
Fotogalerie

Prvními jistými posilami jsou obránce Steinhöfer, ofenzivní záložník Litsingi a útočník Fatai. Co od nich očekáváte?

Všechny jsem chtěl a vybral si je. Fatai může hrát na hrotu i ze strany, je hodně silný na míči. Navíc ve chvíli, kdy se zranil David Lafata, jsme neměli adekvátní náhradu a Kehinde je typově hodně podobný. S dalším zahraničním útočníkem ještě jednáme. Litsingi je hráč, který dokáže kádr zkvalitnit. Steinhöfer má výbornou historii a měl by pro nás být přínosem i díky své variabilitě. Hledáme další hráče i vzhledem k novému systému, který bych chtěl mužstvo naučit.

Jaký systém to bude?

Jde o rozestavení 3-5-2 s různými modifikacemi. Musíme tedy mít tři kvalitní stopery a hráče na kraje. Třeba Steinhöfer je přesně typ, který by to hrát mohl. A pak si také myslím, že by Sparta hlavně doma měla hrát na dva útočníky.

Proto hledáte produktivní hráče. Takovým je i Josef Hušbauer, který se předčasně vrací z hostování v Cagliari.

Na jaře moc nehrál, ale zažil tady skvělou sezónu a věříme, že góly bude dávat znovu. Zatím je domluveno, že s námi může trénovat. Bude to každopádně další posila.

Na řadě jsou i obránce Ondřej Mazuch z Dněpru a univerzál Martin Frýdek z Liberce.

Věřím, že s Mazuchem navážeme delší spolupráci. Je po zranění, počítat s ním můžeme tak od druhé poloviny srpna. Frýdek je na dobré cestě. Jedná se o něm s Libercem, kam by mohla zamířit hráčská náhrada. Třeba Ondra Švejdík. Chce hrát a ví, že jeho pozice tady nebyla úplně optimální.

Hodně jste stáli také o návrat Tomáše Sivoka, který však dal přednost Bursasporu.

Dostal od nás mimořádnou nabídku. Má už však nějaký věk a lukrativní nabídky dostal i z Turecka, kde má dobré jméno. Tomášovi rozumím, s Tureckem v tomto ohledu stále nemůžeme soupeřit.

Také Ondřej Čelůstka dal přednost Turecku, Antalyasporu. Ze stejného důvodu?

Jednal jsem s ním několikrát a také od nás dostal mimořádnou nabídku. Férově od začátku říkal, že preferuje zahraničí. Nedělám z toho vědu, protože chci, aby do Sparty přicházeli hráči, kteří si váží toho, že tu mohou hrát.

Máte nějakou naději, že by si Václav Kadlec prodloužil hostování z Frankfurtu?

Nic není definitivní, ale teď víme jen, že se Václav musí vrátit do Frankfurtu. Je to mimořádný fotbalista a zájem z naší strany určitě je.

Se zpožděním se do přípravy zapojí reprezentanti z áčka a podle vývoje šampionátu také mladíci z jedenadvacítky. Je to pro vás problém?

Určitá komplikace ano, ale věděli jsme o tom předem. Naopak věřím, že jedenadvacítka dojde co nejdál.

Po reprezentačním duelu na Islandu se snesla velká kritika na Lukáše Váchu. Jaká je jeho pozice ve Spartě?

Kritiku vnímám. Záleží na něm, protože když přišel do Sparty, byly jeho výkony mimořádné. Musíme si však přiznat, že Lukášovo jaro nebylo optimální. Buď se vrátí ke své hře, nebo budeme na jeho místě zkoušet jiné varianty.

Reklama

Související témata: