Hlavní obsah

Nováček z Olomouce bez výrazných posil nehodlá hrát jen o záchranu

Olomouc

Bez konkrétních cílů a s přáním stát se opětovně stabilním článkem ligové tabulky, vstoupí v sobotu v Teplicích do ligy nováček z Olomouce. „Nerad říkám nějaká prohlášení o tom, kde bychom chtěli hrát. Chceme hlavně zůstat na zemi a dobře chytit začátek,“ řekl trenér Sigmy Leoš Kalvoda.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Fotbalisté Sigmy Olomouc na Andrově stadiónu v Olomouci při fotografování týmu před zahájením prvoligové sezóny.

Článek

Tomu vedení hanáckého fotbalového klubu přivedlo v letním přípravném období čtyři nové hráče - brankáře Miloše Buchtu z Rapidu Bukurešť, obránce Vojtěcha Štěpána z Baníku Ostrava, záložníka Pavla Moulise z Jablonce a slovenského útočníka Juraje Halenára z maďarského týmu Nyíregyháza Spartacus.

Všichni čtyři odehráli alespoň část posledního přípravného utkání proti Prostějovu (1:0), od trenéra si ale vyslechli především kritiku. „Takhle hrají o své posty?" nechápal Kalvoda, který za trest zrušil hráčům pondělní volno a nařídil trénink. „Z příchozích má do základu nejblíže Halenár. Už asi i vím, kdo bude chytat, ale nechám si to ještě pro sebe," nechtěl být příliš konkrétní kouč.

Bednář couvl

S posílením kádru ale kouč není spokojený. Rezervy vidí i sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář. „Cítíme určité nedostatky. Byli jsme dohodnuti s Romanem Bednářem, ten ale na poslední chvíli couvnul a vybral si Příbram. Proto jsme přivedli Halenára. Chybí nám kvalitní defenzivní záložník, kterého věřím ještě získáme. A vzhledem ke zranění Davida Bystroně hledáme i stopera," řekl Minář.

Výsledky v přípravě neměl staronový účastník nejvyšší fotbalové soutěže nijak oslnivé. Vysoko sice porazil slovenskou Myjavu (5:1) a polské Gliwice (4:1), na druhou stranu ale dostala Olomouc šest branek od Trenčína. „Přesto si myslím, že máme kádr, který může hrát v horní polovině tabulky. Nechci alibisticky prohlašovat, že pro nováčka je cílem záchrana. Máme na to, abychom hráli nahoře, ale nejdůležitější pro nás bude opět se stát stabilním členem ligového pelotonu," uvedl sportovní manažer Sigmy. „Pád do druhé ligy byla pro Olomouc obrovská rána a věřím, že hráči už to nebudou chtít nikdy zažít," dodal Minář.

Sigma chce v sezóně těžit také z toho, že její B-tým bude hrát druhou fotbalovou ligu. „Je to pro hráče obrovská škola. Ukáže se, jak na tom kluci jsou, a třeba se časem někteří posunou do áčka. Je dobře mít dva týmy v profesionálních soutěžích," je přesvědčený Kalvoda.

Široký kádr může využít hned o tomto víkendu. V sobotu v Teplicích a v neděli v Rakousku, kde se Sigma utká přátelsky s Laziem Řím. „Jsme rádi, že si s takovým týmem můžeme zahrát. I když ten termín je poněkud nešťastný," zmínil Minář. „Hrát budou ti, kteří se nedostanou v sobotu na hřiště a kluci z béčka," doplnil Kalvoda.

Reklama

Související témata: