Hlavní obsah

Křetínský: Liga mistrů je obrovský sen. Hřebík není zodpovědný za neúspěchy

Praha

Nechce se znovu dívat Plzni jen na záda a prahne po úspěchu v pohárové Evropě. Majitel fotbalové Sparty má před sezónou tradičně vysoké cíle. A pokud to bude považovat za účelné, Daniel Křetínský je připraven nadále zvyšovat rozpočet. „Věřím, že máme větší sílu než dřív. Příprava to potvrdila a mělo by to pokračovat i v soutěžních zápasech,“ doufá Křetínský.

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský před startem nové sezóny.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

BEZ KOMENTÁŘE: Sparta ukázala nové dresy

Avizoval jste, že po losu třetího předkola Ligy mistrů vyhlásíte cíle pro nový ročník. Jaké tedy jsou?

Chceme titul a úspěch v pohárech. CSKA Moskva je silný soupeř. Věříme si, že podáme stoprocentní výkon - pak by to měl být rovnocenný duel a bude šance postoupit. Nejsme favorit, ale odhodlání máme.

Když se Liga mistrů nepovede, asi bude minimálním cílem v pohárech aspoň účast ve skupině Evropské ligy, že?

Absolutně nechceme spekulovat, vidíme teď jen dvojzápas s CSKA.

Liga mistrů už vám uniká hodně dlouho...

Je to nejvyšší cíl klubu, podle toho bychom se měli chovat. Vrchol sezóny, někdy i dvousezóny. Já tedy doufám, že sezóny... Klub z ekonomického hlediska na Lize mistrů nezávisí. Není to boj o přežití, ale obrovský sen.

Klub prošel přes léto vcelku zásadními změnami.

Sparta existuje od roku 1893, což je obří tradice. Není to poslední šance, Sparta nás přesahuje. Ale každá ztracená sezóna je strašně dlouhá. Chtěl bych již tuto sezónu posun na vyšší úroveň.

Třeba i s pomocí Tomáše Rosického...?

Zájem Sparty dál trvá, ale teď se Tomáš v Arsenalu soustředí na své uzdravení a doléčení, na nic jiného. Jeho případný příchod tak není otázkou dnů.

Do zatím neobsazené funkce generálního ředitele jste uvedl Adama Kotalíka. Co od něj očekáváte?

Bude koordinovat činnosti všech úseků Sparty, hlavně co se týká sportovní stránky. Znám ho mnoho let. Jsme osobní přátelé a o fotbalu jsme často hovořili. Získal jsem přesvědčení, že Adam splňuje potřebný mix pro tuto funkci - tedy rozumět fotbalu, být člověkem kompromisu a vytvářet konsensus. Řízení klubu je velmi složitá věc. Musí umět naslouchat a vnímat jednotlivé vlivy.

Jaká je ve Spartě role Jaroslava Hřebíka?

Je šéfem úseku mládeže v oblasti metodického vedení. Jsme s ním mimořádně spokojení, je to i člen sportovní komise, takže se vyjadřuje také k přestupům. Má poradní hlas, ne rozhodující. Vzhledem k početnému zastoupení odchovanců v prvním týmu má důležitou roli. Jakékoliv spojování pana Hřebíka s neúspěchy v éře trenéra Lavičky je naprosto nesprávné a pro Spartu škodlivé. Nepatří ani do první dvacítky lidí odpovědných za to, že nemáme titul.

Postoupí fotbalisté Sparty v letošní sezóně do Ligy mistrů?
Ano
38,5 %
Ne
61,5 %
Celkem hlasovalo 6126 čtenářů.

Reklama

Související témata: